Artă și Tradiții Pascale din România prezentate nemților

Un petroșănean duce în Germania obiceiurile românilor. Cristian Ianza, președintele Fundației Ianza se pregătește să inaugureze, în Germania, o expoziție cu totul și cu totul specială. Totul se desfășoară sub semnul Centenarului, dar și a sărbătorilor Pascale. Expoziția va avea loc în Germania, la sediul Galeriei ”Ianza” din Marktrodach, Kleinvichtach, iar Cristian Ianza și-a propus să prezinte nemților care sunt tradițiile românești.

“Pe lângă exponatele tradiționale și de etnografie, vor fi expuse picturi, fotografii și sculpturi realizate de Petre Birău, Teodor Dădălău și Cristian Ianza. ”, arată Cristian Ianza, președintele Fundației Ianza din Valea Jiului.

Expoziția se derulează sub genericul Centenarului Marii Uniri. Artiștii români vor să promoveze România prin tradiții.

“Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la formarea statului unitar Român, iar în țară și străinătate, se desfășoară un mare număr de acțiuni, care marchează acest eveniment. La 1 decembrie 1918, în Alba Iulia, Transilvania s-a unit cu România sub conducerea regelui Ferdinand și al reginei Maria. Confesiunea religioasă majoritară, atunci și acum în România, este ortodoxia. Cu toate acestea în Transilvania, care făcea parte din imperiul austro-ungar, în jurul anului 1700, pentru a-i apropia pe românii din provincie de vest și de Roma, a fost înființată confesiunea greco-catolică (biserica unită cu Roma), care păstrează ritul răsăritean dar mărturisește credința catolică. Bineînțeles au existat în România bisericile catolice și protestanto-evanghelice. După venirea comuniștilor la conducerea României, doar biserica greco-catolică a fost interzisă. Acum, după revoluția din 1989, această confesiune este din nou liberă, ca de altfel toate confesiunile neoprotestante existente. Calculul datei Paștelui ortodox este diferit, deoarece se raportează la echinocțiul de primăvară în rit vechi (gregorian). În acest an diferența dintre datele sărbătorilor pascale catolice și ortodoxe este de o săptămână”, mai arată Cristian Ianza.

Vernisajul expoziției va avea loc la Galeria IANZA-ART, din Marktrodach, Kleinvichtach 17, marți 27 martie 2018, la ora 18:00. Expoziția va fi deschisă pentru scurt timp, doar până luni 2 aprilie, ca după aceea să fie expusă mai departe în România, cu ocazia Paștelui ortodox.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *