Artificii legislative pentru Complexul Energetic Hunedoara

Complexul Energetic Hunedoara a pierdut sume importante de bani după ce s-a liberalizat piața energiei electrice. Veniturile de cogenerare nu mai pot fi acordate, iar pierderea lunară a societății energetice se ridică la câteva milioane de lei. Pentru a veni în sprijinul Complexului Energetic Hunedoara, la nivelul Ministerului Energiei a fost identificată o soluție de compromis. Se vor acorda acele sume însă doar până la data de 15 martie, atunci când se încheie perioada de iarnă.

“Situația este foarte grea și s-a amplificat de cealaltă sursă de venituri, până acum avem o sursă certă generată de ajutorul de stat pe închidere, avem o sursă, foarte redusă, din piața de energie din veniturile obținute prin operarea pe PZU, datorită cantității foarte mici de cărbune și imposibilității blocurilor să opereze, s-au pierdut veniturile din bonusurile de cogenerare, s-au pierdut veniturile din reglajul secundar din cauză că nu pot să opereze “a la long” și integral blocul 3 cu ambele cazare, lucru care a generat diminuarea de venituri. Vorbim de o diminuare pe această componentă, dar cel mai periculos lucru care e la orizont, dacă până în 31 decembrie 2017 am avut baza legală și actul normativ în vigoare privind serviciile de sistem, după liberalizarea completă a pieței de energie acest act nu mai produce efecte. Am găsit o soluție parțială pentru programul de iarnă 2017-2018 prin accesarea acestor servicii de sistem în regim reglementat și cu sprijinul ANRE până în 15 martie, cât are valabilitate programul de iarnă. Problema imediată pentru această companie o reprezintă  acest RTV (rezerva terțiară lentă – n.r.) în regim reglementat într-un termen de urgență”,  a  precizat Doru Vișan, secretarul de stat în Ministerul Energiei.

Oficialii de la minister caută soluții pentru termocentrala de la Mintia, aceasta neîndeplinind condițiile de mediu. Se mizează pe aspectul social, și anume, faptul că termocentrala asigură agentul termic pentru populația din Deva.

“Pregătim memorandumul care are la bază următoarele elemente: faptul că grupurile de la Deva, cele patru, sunt înrt-un program IMA 2 și IMA 3 (instalații mari de ardere – n.r.) beneficiază de Programul Național de Tranziție până în iulie 2020, deci am avea o primă bază legală. Faptul că cele două localități racordate la sistemul de termoficare, respectiv Deva, cu un impact deosebit atât ca bun platnic , cât și cu un procent ridicat de branșament și o funcționare foarte bună, și Petroșani reprezintă o necesitate pe care noi nu o putem abandona, și Comisia a înțeles acest lucru. Am avut această discuție cu Comisia Europeană, și i-am făcut să înțeleagă că undeva în jurul datei de martie 2019, Transelectrica va definitiva rezerva de capacități. Zona respectivă are nevoie de dezvoltare, avem o injecție slabă în zona respectivă și este nevoie de un proces investițional în contextul în care BRUA va trece pe acolo, în contextul în care Mintia beneficiază de cea mai bună infrastructură din țară să dezvoltăm, în locul capacităților 1 și 2 sau în alte locații un ciclu mixt de 400 MW fie din două sau mai multe linii care să asigure flexibilitatea necesară de funcționare”,  a mai spus Vișan.

La Paroșeni situația este mai bună. Aici, au fost încheiate lucrările de retehnologizare, termocentrala fiind conformă cu reglementările de mediu.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *