CEH nu poate atrage fonduri europene

Complexul Energetic Hunedoara nu poate atrage fonduri europene prin noua platformă pusă la dispoziția zonelor care se decarbonifică, însă poate participa la consultările care vor avea loc. Specialiștii de la INSEMEX și Universitatea Petroșani își pot oferi expertiza și experiența în privința întocmirii unor proiecte pentru atragerea fondurilor europene. Viorel Stancu, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara a participat la întâlnirea de la Bruxelles unde s-a discutat despre tranziția zonelor carbonifere. Societatea energetică nu poate accesa fonduri europene, însă se poate consulta cu specialiștii.

 

“Am văzut ce proiecte au implementat alții în zonele care se decarbonifică, respectiv nordul Greciei, Macedonia, Polonia, Franța. Ne-au fost expuse niște proiecte întocmite de țările astea și le putem lua ca model. Noi, ca societate nu putem să facem nimic, dar putem să conlucrăm cu autoritățile locale, cu INSEMEX, Universitatea Petroșani. O să avem o întâlnire cu cei de la Universitate și INSEMEX și putem lucra 4-5 luni de zile la un proiect care să nu primească finanțare. Trebuie să ne asumăm riscurile acestea, să întocmim niște proiecte la care să lucreze niște persoane. Noi ne-am luat tot felul de materiale și începem să le aprofundăm și să vedem cam ce s-ar preta la noi. În principiu, administrațiile locale sunt cele mai eligibile în accesarea fondurilor de genul acesta”,  a declarat Viorel Stancu, directorul general al CEH.

 

Potrivit lui Stancu, Polonia, în perioada de pre-aderare la Uniunea Europeană a făcut o universitate care să se ocupe de atragerea de fonduri europene și i-au specializat pe toate domeniile pe care activează Uniunea Europeană și în momentul în care au aderat au reușit să atragă 100% fonduri europene”. Autoritățile centrale sunt cele care trebuie să depună proiectele pentru comunitățile miniere.

 

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *