Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism cere metode alternative de analiză a situaţiei epidemiologice a ţărilor în care românii merg în vacanţă

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) solicită autorităţilor găsirea unei metode alternative de analiză a situaţiei epidemiologice a ţărilor ce constituie destinaţii de vacanţă pentru cetăţenii români, iar soluţia ar fi un indice fix, predefinit, astfel încât persoanele care se întorc din vacanţă dintr-o destinaţie cu indice sub cel fixat să nu mai fie obligate să intre în carantină.

 

„În primul rând, permiteţi-ne să vă felicităm pentru modul în care se desfăşoară acţiunea de vaccinare a populaţiei, care considerăm că merge foarte bine şi ne oferă speranţa că vom reveni la normalitate în curând! Totuşi, nu putem să nu observăm că acest lucru, evident, îmbucurător pentru ţara noastră, are şi consecinţe negative asupra deplasării populaţiei în ţările cu indice epidemiologic mai ridicat decât România şi, implicit, asupra turismului, şi aşa greu încercat de mai bine de un an. Astăzi, Romania are indice 128, mai mic decât majoritatea ţărilor unde turiştii români preferă să călătorească în mod uzual, astfel că persoanele care încă nu s-au vaccinat trebuie să intre în carantină la întoarcerea în România”, subliniază Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) într-o scrisoare deschisă trimisă joi către Guvernul României, în atenţia premierului Florin-Vasile Cîţu şi a ministrului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui, referitor la facilitarea călătoriilor în afara ţării pentru cetăţenii români.

ANAT face, pe această cale, un apel către Guvern şi solicită sprijin în identificarea unei metode alternative de analiză a situaţiei epidemiologice a ţărilor în care preferă să călătorească cetăţenii români, cum ar fi un indice fix, predefinit, sub care persoanele care se întorc din vacanţă dintr-o astfel de destinaţie să nu mai fie obligate să intre în carantină.

„Spre exemplu, dacă indicele este stabilit la 500, toţi cetăţenii români care se întorc din ţări cu indice epidemiologic sub 500 şi nu sunt vaccinati, să fie exceptaţi de la efectuarea carantinei. Acest model este aplicat cu succes în ţări precum Portugalia (indice fixat la 500) şi în Islanda (indice fixat la 700)”, arată ANAT.

Suplimentar, se pot stabili protocoale prin care să se dea posibilitatea efectuării de teste PCR sau teste rapide antigen în aeroport de către persoanele care se întorc din ţări cu indice peste cel stabilit la nivel naţional, la intrarea pe teritoriul României, cu exceptarea de la efectuarea carantinei pentru persoanele care au rezultat negativ la test, afirmă conducerea patronatului.

„Astfel vor fi evitate numeroase situaţii neplăcute pentru călătorii care au achiziţionat deja pachete de servicii de călătorie sau servicii de călătorie individuale”, declară Dumitru Luca, preşedintele ANAT.

 

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *