Atenție sporită pentru Valea Jiului

Valea Jiului poate beneficia de sume importante de bani pentru dezvoltare. Primarii celor șase localități din Valea Jiului au participat la o întâlnire de lucru cu secretarul de stat de la Ministerul Fondurilor Europene, Adrian Mariciuc, dar și delegați a ADR Vest, condusă de directorul Sorin Maxim.

Subiectul abordat a fost cel legat de investițiile teritoriale integrate și proiectele cu finanțare europeană din noul exercițiu bugetar 2021 – 2027.

”ITI este principalul subiect pentru care ne-am întâlnit aici. Vrem să pornim acest motor. S-au făcut foarte multe lucruri în Valea Jiului dar nu s-au dus până la capăt multe dintre ele, din păcate. Chiar dacă în zona de infrastructură s-au mai întâmplat lucruri, în zona de dezvoltare economică nu s-au găsit soluții sustenabile care să schimbe și să transforme ceea ce s-a oprit, sau ceea ce s-a înlocuit. E ușor să închizi, e ușor să faci un proiect de drum sau, să spunem, să pui o gondolă pentru turism, dar mai complicat este să creezi în spate un ecosistem de dezvoltare, care să fie sustenabil și să ajute oamenii. Cred că este cazul, începând din acest moment, evident ca proces, să încercăm să trecem de pe sistemul de avarie al ajutoarelor sociale, pe un sistem sănătos în care oamenii să poată accede la mai mult, să aibă o perspectivă atât pentru ei, cât și pentru copiii lor”, a spus, la Petroșani, Sorin Maxim, directorul ADR Vest.

 

Adrian Mariciuc, secretarul de stat în Ministerul Fondurilor Europene a subliniat că Valea Jiului poate să facă tranziția de la minerit, la alte activități economice viabile. Nu înseamnă că mineritul se va închide, ci va fi una din activitățile economice ale zonei.

”Ministerul Fodurilor Europene, împreună cu ADR Vest pregătește următoarea perioadă de programare, 2021 – 2027, iar Valea Jiului, ca un actor esential pentru regiune, va fi unul dintre principalii beneficiari ai noii perioade de programare. Vorbim despre proiecte de infrastructură, destinate administrațiilor publice locale, ca urmare a strategiei de dezvoltare care se elaborează la nivelul Văii Jiului, dar vorbim și despre o serie de proiecte pentru zona privată. Specificul Văii Jiului, ca zonă minieră, are de asemenea o componentă care va primi finanțare pentru perioada următoare, în contextul în care există o serie de intenții de a aduce, alături de această activitate economică, alte activități în acest areal și, bineînțeles, de a încerca să obișnuim oamenii cu ideea că zona Văii Jiului nu este o zonă strict industrială, bazată pe cărbune”, a declarat Adrian Mariciuc, secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene.

Comisia Europeană a lansat în anul 2017  ”Platforma pentru regiunile carbonifere în tranziție”, una dintre principalele măsuri ale pachetului “Energie curată pentru toţi europenii”. Valea Jiului va fi prima zonă din România care va beneficia de sprijinul acestei iniţiative, prin proiecte care vizează diversificarea economică, îmbunătăţirea calităţii aerului şi a tehnologiilor care vor contribui la decarbonizarea economiei.

 

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *