Atenție, turiști! Sarmizegetusa Regia își închide marți porțile

Administratorii sitului arheologic Sarmizegetusa Regia îi informează pe turiști că situl va fi închis în cursul zilei de marți. Aici urmează a fi tăiați doi fagi. În situl arheologic Sarmizegetusa Regia – Grădiştea de Munte vor fi tăiaţi doi fagi situaţi în interiorul fortificaţiei, pe terasa a IV-a. Demersul este impus de starea lor de degradare accentuată, iar în cazul unei căderi necontrolate s-ar pune în pericol atât integritatea vizitatorilor sitului (arborii se află pe traseul principal de vizitare), cât și vestigiile din imediata vecinătate a arborilor.

„Starea majorităţii monumentelor de la Sarmizegetusa Regia este una fragilă din cauza unor factori multipli, de tip uman şi natural. Prezenţa arborilor seculari conferă sitului o notă aparte şi are un rol important pentru stabilitatea terenului, inclusiv a teraselor pe care au fost ridicate diverse construcţii în antichitate. Drept urmare, nimeni nu îşi doreşte o îndepărtare a lor în număr mare din peisajul amintit. În acelaşi timp, însă, este o realitate faptul că, în cazul de faţă, simbioza dintre natură şi monumentele din piatră nu are doar aspecte pozitive. Căderile de fagi au afectat de-a lungul timpului numeroase vestigii arhitecturale şi, nu de puţine ori, au pus viaţa oamenilor în pericol. Hăţişul birocratic, dificultăţile generate de configuraţia terenului şi de dimensiunile fagilor, costurile şi vehicularea unor teorii exagerate cu privire la asemenea demersuri au îngreunat adesea găsirea unor soluţii optime care să ajute atât la protejarea vestigiilor antice, cât şi a cadrului natural”, informează Administrația Sarmizegetusa Regia.

Atât tăierea, cât şi îndepărtarea trunchiului şi crengilor vor fi efectuate manual, pentru a minimiza riscurile afectării vestigiilor arheologice.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.