Au pagubă de 2,6 de milioane, dar pleacă în China, pe bani publici

60.000 de lei va plăti Consiliul Județean Hunedoara pentru participarea actorilor de la Teatrul Dramatic ”I.D. Sîrbu” din Petroșani, la sfârșitul lui august, la Festivalul Internațional de Teatru de la Beijing. Asta, în ciuda faptului că anunțau că angajații CJ au descoperit, în urma unui control efectuat, o gaură de 2,6 milioane de lei, lăsată în urmă de fostul manager al instituției de cultură.

Sorin Vasilescu, vicepreședinte al Consiliului Județean Hunedoara, susține că este necesară participarea actorilor de la teatrul petroșănean, ”ca să nu se facă de minune”, cu tot prejudiciul existent în contabilitate.

”Acum un an de zile, teatrul I.D. Sîrbu și-a dat acceptul pentru a reprezenta România la acest festival de teatru internațional de la Beijing. Dându-și acceptul, l-au trecut în program. Vă dați seama că ajungeam ca să ne facem de toată minunea că România, într-un program care a fost stabilit, nu participa. Gândiți-vă că pentru 60.000 de lei, asta e suma maximă alocată, ne făceam de minune și până la urmă afla inclusiv Ambasada României din China de ceea ce am făcut”, a declarat, pentru Replica-INFO HD, Sorin Vasilescu.

Vicepreședintele CJ mai justifică și costul deplasării.

”Pot să vă spun că noi, când am fost în China, am găsit bilete la 880 de euro de persoană. Costul e în funcție de când iei biletul. Cu cât îl iei mai din timp, cu atât este mai ieftin. Deci aproximez undeva la 900-1000 de euro de persoană. Doar biletele și jumătate din diurnă. Diurna este 38 de dolari pe zi, deci 19 dolari de persoană ori numărul de zile. Banii aceștia vor fi plătiți de Consiliul Județean”, spune el.

12 reprezentanți ai Teatrului Dramatic ”I.D. Sîrbu” se vor afla la Beijing în perioada 20-28 august.

Servicii plătite de două ori, bani pentru spectacole care nu s-au jucat

Conducerea CJ Hunedoara a precizat că, în urma unui control, s-a găsit un prejudiciu de peste 2,6 milioane de lei la teatrul din Petroșani.

”Instituția a plătit din bugetul propriu servicii conexe de scenografie costume în valoare de 1.504.053 lei, nejustificate legal, în condițiile existenței unui contract cu aceeași persoană, având ca obiect scenografia decor, scenograf care trebuia să realizeze și concepția costumelor, pentru un număr de 38 de producții artistice”, a fost primul lucru constatat în urma controlului.

Mai apoi, aceiași angajați au descoperit că au existat ”cheltuieli cu bunuri și servicii în valoare de 292.373 lei, efectuate pentru un număr de 4 producții artistice, care nu au avut nicio reprezentație: Frumoasa poveste a urșilor panda – 41.667 lei; Nina – 100.834 lei; Doi pe o bancă – 89.172 lei; Pacea cu zmeii – – 60.700 lei”.

În același raport se mai arată că există creanțe prescrise și neîncasate.

”Compartimentul financiar-contabil (contabil șef) nu a întocmit nicio notă justificativă cu detalii despre natura, vechimea, demersurile întreprinse, cauzele, starea clientului, nu a fost constatată prescrierea debitului în sumă totală de 346.054,05 lei, reprezentând stingerea debitului neîncasat de la clientul SC Bryliant DA-CO SRL și nu există propunerea de scoatere din evidență a acestuia, aprobată de managerul instituției.

Creanțe neîncasate: 4500 lei facturi peste 1 an către Primăria Lupeni și Primăria Aninoasa”, se precizează în documentul prezentat într-o conferință de presă.

Totodată, s-a mai stabilit că au fost scoase din gestiune obiecte de inventar în valoare de 464.844, 12 lei, fără documentele justificative cerute de normele legale și fără ca acestea să fie inventariate și casate efectiv.

În total, paguba se ridică la 2.647.824, 17 lei.

Anamaria NEDELCOFF

 

Anamaria Nedelcoff

anamaria.nedelcoff@gmail.com

nedelcoff has 423 posts and counting.See all posts by nedelcoff

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.