Avaria de la Orăştie, pagube uriaşe pentru localnici

Mii de oameni din municipiu sunt fără curent încă de vineri dimineaţa, de peste 30 de ore. Atunci un transformator a ars si a declanşat o reacţie în lanţ pe reţele electrice. Cablurile din mai multe puncte ale oraşului s-au prăjit din cauza tensiunii prea mari. Autorităţile au reuşit să mute spitalul şi staţiile de alimentare cu apă pe o linie alternativă, mai multe echipe de la E-Distributie încearcă remedierea situaţiei, dar mai sunt cartiere fără electricitate. Aici oamenii sunt supăraţi, iar zeci de firme acuză pagube uriaşe.

Totul a început vineri dimineaţa când un transformator a luat foc. Mare parte din municipiul Orăştie, oraşul Geoagiu şi comuna Romos au rămas fără curent electric. La peste 30 de ore de la incendiu, transformatorul încă fumegă. Mai multe echipe de la E-Distribuţie din mai multe judeţe intervin în zona Orăştie. „Eu am lucrat la Electrica mai bine de 30 de ani, dar aşa ceva nu am văzut niciodată. De două ori au venit pompierii să dea cu apă pe transformator, acum e mijlocul zilei de sâmbătă şi uitaţi el încă mai arde. Ce a fost aicea… Doamne! A luat foc tot – au ars stâlpii, cablurile. Transformatorul asta alimenta mare parte din Orăştie şi aşa ceva nu se întâmpla dacă lăsau un om în staţie, nu doar calculatorul. A venit curentul puternic şi, fără transformator a intrat pe liniile de medie şi le-a făcut praf!”, povesteşte un localnic.

Incendiul la transformator a provocat o reacţie în lanţ. Kilometri întregi de cabluri de pe linii de medie tensiune au ars din cauza puterii prea mari a curentului, la fel si stâlpii. Puterea a fost atât de mare încât cablurile de aluminiu s-au făcut fărâmiţe. Mare parte din Orăştie a rămas fără curent. Autorităţile spun că au fost asaltate de plângeri de la oameni şi societăţi afectate de lipsa energiei electrice. Primarul Ovidiu Bălan a convocat Comitetul local pentru situaţii de urgenţă. „Am stabilit priorităţi: am mutat spitalul şi staţiile de apă şi canalizare pe o linie alternativă, dar creşa şi azilul de bătrâni au avut de suferit. Nu vă mai spun câţi oameni ne-au telefonat, câţi au venit la primărie unde nici noi nu aveam curent. Ce să le spun? Că ne-au promis că intervin cât mai repede, dar e vorba de multe locaţii, de cabluri supraterane si subterane, uneori sapă şi dau peste alte şi alte defecţiuni. Am trimis poliţiştii locali să supravegheze cele 10 echipe pe care au zis că le au în teren. Nu este internet, nu e tv, bancomatele nu merg, farmaciile nu funcţionează. Cea mai mare supărare a oamenilor e cu frigiderele”, spune primarul Orăştiei.

După mai bine de 30 de ore de la avarie, sunt încă mii de oameni fără curent. Sunt foarte supărați şi vor să ceară daune. „Mâncarea s-a stricat în frigider, nu am ce le da la copii, centrala nu merge, nu poţi să faci duş şi eu trebuie să-i pregătesc de şcoală! Cum să fac?”, spune o femeie. Alături un bătrân e supărat rău: „Eu am lucrat zeci de ani la Electrica şi ştiu ce zic. Au venit ieri unii cu un aparat, s-au plimbat pe lângă bloc. Am strigat la ei că nu-s acolo cablurile, ci trec pe strada cealaltă, au tot mers… Ar trebui să fie toţi la Orăştie şi să lucreze, nu poţi lăsa oraşul aşa două zile!”

La alţi oameni, sticla căzută de pe stâlpi a avariat maşinile. Unul dintre ei este Ioan Nicola de pe strada Pricazului care s-a trezit vineri dimineaţă şi fără curent şi cu parbrizul din spate spart. „Am venit aici, totul era acoperit de cioburi, au căzut elemenţii de sticlă şi au spartul geamul din spate al maşinii, totul era numai cioburi in jur. Să vedem ce facem, am de gând să le cer despăgubiri”, spune proprietarul autoturismului.

Zeci de societăţi comerciale sunt afectate de lipsa curentului electric. Unii şi-au cumpărat generatoare şi au găsit soluţii alternative. Patronii contabilizează deja pagube uriaşe pentru ei. „La non-stop am calculat deja o pierdere de un miliard, la brutărie nici nu mai ştiu! Am trimis oamenii acasă de vineri dimineaţă, că nu am ce face. Am nuntă programată la Restaurantul Mioriţa, am cumpărat generatoare pentru sală, dar pentru bucătărie mi-au spus că nu au atât de mari, că se aduc pe comandă din import. O să ţinem nunta cumva, la lumina lumânărilor. Tot ce era congelat a trebuit mutat într-o parte a oraşului unde e curent. Nici nu mai ştim de noi”, spune femeia.

Firmele mari şi-au trimis angajaţii acasă de vineri dimineaţa. Fabrica de poşete de la Orăştie are deja comenzi în întârziere. Directorul general Alexandru Almaşi spune ca societatea are 220 de angajaţi şi toţi au trebuit sunaţi sâmbătă dimineaţa să nu vină la lucru: „Am deja comenzi în întârziere, s-a oprit munca total când s-a tăiat curentul, am rămas cu lucrul pe bancuri, toate astea trebuiau deja trimise, nici nu mai ştiu ce să le spun oamenilor. Azi dimineaţă toţi lucrătorii au trebuit sunaţi să nu vină pentru că majoritatea sunt de pe sate. Noi la ce avem aici, ce generator să cumpărăm de pe o zi pe alta?!”

Distribuitorul de energie a promis să reia în această seară reluarea furnizării de energie electrică în oraş şi a promis că echipele nu se vor retrage de pe teren decât la finalizarea reparaţiilor.

Laura OANĂ

Un comentariu la „Avaria de la Orăştie, pagube uriaşe pentru localnici

  • 8 septembrie 2018 la 21:24
    Permalink

    Din pacate Enel nu iese cu un comunicat,iar pagubele sunt intr-adevar imense.Enel tot amana punerea in functiune pentru ca nu erau pregatiti pentru asa ceva.Iresponsabili,nepreagatiti,echipamente invechite,revizii nefacute la timp.Trebuie sa plateasca! Iar voi presa ,trebuie sa insistati pentru stabilirea vinovatilor!Este o situatie de calamitate,foarte grava.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *