Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la absenţa imunoglobulinei de pe piaţa medicamentelor

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la absenţa imunoglobulinei de pe piaţa medicamentelor, luând în calcul posibila încălcare a dreptului constituţional la viaţă şi la integritate fizică şi psihică şi a dreptului la ocrotirea sănătăţii.

„Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la absenţa imunoglobulinei de pe piaţa medicamentelor din România, semnalată de către mass-media. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 22, art. 34 şi art. 49 din Constituţia României privind dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică, dreptul la ocrotirea sănătăţii şi protecţia copiilor şi a tinerilor”, anunţă instituţia.

Investigaţia Avocatului Poporului are în vedere, între altele, clarificarea mai multor aspecte.

Unul dintre acestea se referă la soluţiile găsite de Ministerul Sănătăţii în vederea aprovizionării cu produse medicamentoase derivate din plasmă şi sânge.

Un alt aspect este cel referitor la declaraţia premierului Mihai Tudose, potrivit căreia Ministerul Sănătăţii şi cel al Finanţelor vor analiza posibilitatea scutirii taxei pentru medicamentele cu preţ scăzut, măsurile urmând a fi incluse într-o Ordonanţă de Urgenţă.

„Când estimează Ministerul Sănătăţii a fi elaborat şi promovat proiectul sus menţionat”, adaugă Avocatul Poporului.

O altă întrebare în cadrul investigaţiei este „Ce se va întâmpla cu situaţia deficitului de imunoglobulină după data de 1 ianuarie 2018?”.

De asemenea, Avocatul Poporului va cere informaţii cu privire la măsurile luate pentru prevenirea producerii unor asemenea evenimente, pe viitor.

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *