Bălăceală în prima zi de Rusalii

Sute de oameni au luat cu asalt ștrandurile de la Băile Daco Romane de la Geoagiu Băi. Prima zi de Rusalii a însemnat un aflux de turiști la Geoagiu. Hunedorenii au profitat de vremea bună pentru a se bălăci în apele termale din stațiunea Geoagiu Băi.

O altă atracție din stațiune o reprezintă Cascada Clocota. Turiștii au venit în număr mare și aici pentru a admira căderea de apă.

Pe vremea romanilor, Băile Geoagiu erau cunoscute sub denumirea de „Thermae Germisara“ sau „Germisara cum thermis“. Băile termale romane (Germisara) se păstrează aproape în aceeași formă ca și în antichitate, fiind construite în actuala localitate Geoagiu Băi, într-un promontoriu circular cu diametrul de 90-95 m. Băile au funcționat în două faze (Germisara și ulterior Termele Dodonei). În anul 1935, la săparea bazinului mic din actualul ștrand cu ape termale, au fost dezgropate statuile reprezentându-i pe Esculap (Aesculap) și Egeea (Hygeea), care stau mărturie vieții intense din acele timpuri.

Aici este atestat și un templu dedicat Nymphaelor, dar și depuneri de altare, statui, monede și obiecte din metal prețios (șapte plăcuțe votive din aur).

 

Monika BACIU

FOTO: CNIPT Geoagiu Băi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *