Barajul de la Valea de Pești a atenuat efectele viiturii

Barajul de la Valea de Pești a atenuat efectele viiturii care a avut loc în urmă cu o noapte. Apa a crescut cu 50 de centimetri peste cota normală. A fost cod roșu de inundații în zona de vest a Văii Jiului, iar de această dată, barajul a atenuat viitura.

„Acumularea Valea de Pești a atenuat viitura formată azi-noapte pe râul Jiul de Vest. Reluăm apelul către autoritățile locale și județene să îndepărteze depozitele necontrolate de deșeuri de pe maluri și din cursurile de apă. Acestea pot bloca secțiunile de scurgere ale apelor și pot produce inundații cu impact local. Populația să respecte recomandările autorităților, să nu se deplaseze în zonele aflate sub avertizare și să evite desfășurarea activităților în ape sau în proximitatea apelor”, arată administrația Apele Române – ABA JIU.

Zilele trecute, în Valea Jiului a plouat foarte mult, în unele locuri fiind înregistrate si 150 de litri pe metru pătrat.

Lacul de acumulare Valea de Peşti a fost construit între anii 1967 – 1973 şi are o înălţime de 56 m, ceea ce-l situează pe locul 35 între cele 246 lacuri de baraje din Romania.
Are un volum de 4,5 milioane mc de apă, o suprafaţă de 31 hectare, adâncimea maximă de 53 m, o lungime de 2,5 km şi se află la altitudinea de 830 m.
Amenajat în apropierea localităţii Câmpu lui Neag – Hunedoara, are ca scop principal alimentarea cu apă în Valea Jiului, iar în perioadele de ape mari are şi scop de producere a energiei electrice şi de atenuare a undelor de viitură.

 

Colaborator

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.