Păpușa Sântionului – reprezentativă pentru pădurenii, în ajun de Bobotează

În Ținutul Pădurenilor încă se păstrează o serie de obiceiuri străvechi în ziua de Bobotează. Boboteaza și Sântionul sunt particularități ale Ținutului Pădurenilor. Aici se îmbină în mod armonios practicile precreștine cu ritualurile creștine.

În acest sens, un bun exemplu este Păpușa Sântionului care reprezintă o reminșcență a unei zeități feminine a fertilității și belșugului.

„Această păpușă, era pregătită, în ajunul Bobotezei, de femeile pădurence. Era compusă dintr-o creangă de măr cu trei ramuri de care se legau mere, pere, prune uscate, slănină, spice de grâu (luate din cununa făcută la încheierea secerișului), un fuior, pânză… cam tot ce avea o pădureancă în propria gospodărie. Păpușa era împodobită cu mărgele, batic de fată (de culoare roșie), diferite podoabe femeiești la care se atașau și două lumânări. Când venea popa cu crucea, în ziua de Bobotează, gospodina aprindea lumânările din păpușă, săruta crucea, după care dădea păpușa din mână în mână tuturor membrilor familiei, urmând ca atunci când sărutau crucea și erau stropiți cu apa sfințită, să o aibă asupra lor. După plecarea preotului, lumânările erau stinse în hambarul cu grâu, în credința că acest gest va asigura o bună recoltă în anul care abia începea”, arată informațiile de pe tinutulpadurenilor.eu.

În folclorul popular se crede că fertilitatea pământului este în strânsă legătură cu cea a femeii.

 

Colaborator

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *