BĂTĂLIA POLITICĂ A VERII E ÎN PNL: Florin Cîțu îl înfruntă pe Ludovic Orban. Competiție vie pentru viitoarea echipă de conducere a liberalilor români

PNL are asigurat spectacolul politic al verii, cu vedete de prim rang în cea mai importantă bătălie politică internă din partid, cea pentru funcția de președinte plus echipa: șeful Camerei Deputaților Ludovic Orban își joacă mandatul în fața premierului Florin Cîțu.

Duminică, 30 mai 2021, Consiliul Național al PNL a bătut în cuie competiția internă din partid care începe din 1 iunie și are punctul culminant în 25 septembrie, când Congresul va decide cine e viitorul lider al liberalilor din România. După anunțul oficial al bătăliei despre care știam de mai multă vreme – Orban-Cîțu -, alegerile interne scot la iveală o competiție vie, adevărată, cum mai rar se văd în România „candidatului unic de partid și de stat”, iar asta este o bulină de premiant din partea noastră pentru PNL.

Cum va fi? Vom sta aproape și vom vedea, vom analiza șansele și campaniile și vom trage linie la final de septembrie. Până atunci, la cald, vă prezentăm doar extrase din declarațiile celor doi combatanți, urmând să vă prezentăm, zilele următoare, și o analiză a șanselor, așa cum le vedem noi.

Precizare: structura declarațiilor prezentate aici este o sinteză echilibrată a declarațiilor celor doi lideri PNL realizată de autorul articolului.

Ludovic Orban

„Decizia de a candida la preşedinţia Partidului Național Liberal este o decizie pe care am luat-o greu. Am luat-o nu pentru obiectivele mele de carieră, ci pentru că ştiu că, în următorii ani, PNL va avea o perioadă capitală pentru evoluţia lui în următorii ani.

Salut intrarea în cursa pentru funcţia de preşedinte al PNL a premierului Florin Cîțu. Va fi o competiţie de proiecte, care va da posibilitatea membrilor PNL să aibă de unde alege şi sunt convins că rezultatul acestui congres va fi un rezultat pozitiv pentru partid.

Candidez pentru un nou mandat, dintr-un profund sentiment de responsabilitate faţă de PNL şi de destinul nostru comun. PNL are nevoie, în continuare, de reorganizare, de deschiderea uşilor oamenilor de valoare, de măsuri de reformă. Aceste lucruri le-am făcut în mandatul meu de preşedinte al PNL.

Suntem partidul cu cea mai bogată istorie din UE, am adus modernizare României, am fost alături de români în perioada cea mai grea din istorie, și aşa trebuie să rămânem!”

Florin Cîțu

„Colegi liberali, dragi români, mulțumesc că sunteți alături de mine când fac acest anunț important pentru partid, pentru România si pentru mine. Am decis să mă înscriu în competiția pentru șefia Partidului Național Liberal. Le mulțumesc liderilor puternici din PNL care au crezut în mine și care astăzi mă susțin în decizia mea.

Sunt un liberal convins, un om care a trăit toată viața după principiile liberale. Doar liberalismul salvează România.

O să vă spun ce vreau și de ce candidez. PNL are nevoie de un suflu nou, în același timp să ducă mai departe principiile liberale. Promisiuni auziți zilnic. Eu v-am obișnuit cu mai puține vorbe, mai multe fapte.

Vom transforma România într-o țară liberală de care să se bucure TOȚI românii.

Ce înseamnă o Românie liberală pentru mine: proprietatea privată este sfântă și antreprenorul este un erou.

Mă voi asigura că PNL va fi cel puțin 8 ani la guvernare. Vă spun că voi câștiga, nu există altă variantă și vă invit și pe voi, colegi liberali, să faceți parte din echipa câștigătoare”.

Post Scriptum: Nota hunedoreană

În mod ciudat, spunem noi, prima reacție hunedoreană privind marea competiție pentru șefia PNL nu a fost a președintelui interimar Vetuța Stănescu, ci a celui care își dorește să preia conducerea PNL Hunedoara, primarul Devei, Florin Oancea. Prezentăm declarația fără comentarii

„Astăzi a avut loc Consiliul Naţional al PNL.

A fost stabilit calendarul pentru alegerile locale, judeţene şi pentru Congresul PNL. Congres pe 25 septembrie, alegeri în filiale începând cu 1 iunie.

Mi-am reafirmat sprijinul meu şi al organizaţiei PNL Deva pentru Ludovic Orban.

Sunt convins că va câştiga un nou mandat de preşedinte PNL.

Succes, Ludovic Orban!

Sunt alături de tine!” (Florin Oancea)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.