Biden şi Putin se întâlnesc în cadrul unui summit propus de Macron

Preşedinţii rus Vladimir Putin şi american Joe Biden au acceptat luni să se întâlnească în cadrul unui summit propus de către omologul lor francez Emmanuel Macron, cu condiţia ca Rusia să nu invadeze până atunci Ucraina, un anunţ-surpriză care intervine în pofida faptului că un război este considerat iminent, relatează AFP.

„Preşedinţii Biden şi Putin au acceptat fiecare principiul unui summit”, şi-a exprimat Palatul Élysée mulţumirea într-un comunicat, precizând că negocierile urmează să fie lărgite, într-o a doua etapă, la toate părţile implicate” în criza ucraniană.

Acest summit „va putea avea loc numai dacă Rusia nu invadează Ucraina”, a avertizat însă preşedinţia franceză.

Joe Biden se va întâlni cu Vladimir Putin „dacă nu a avut loc o invazie”, a confirmat Casa Albă.

 

Kremlinul a comentat iniţial.

„Statele Unte se angajează să continue diplomaţia până în momentul când când va începe o invazie”, a anunţat într-un comunicat o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

„Suntem, de asemenea, pregătiţi să impunem consecinţe rapide şi dure dacă Rusia alege, în schimb, războiul”, a avertizat ea, „iar în prezent Rusia pare să continue pregătiri în vederea unui atac la scară mare în Ucraina, foarte în curând”.

Conţinutul unui summit urmează să fie pregătit să de către secretarul de Stat american Antony Blinken şi de omolgul său rus Serghei Lavrov, în cadrul reuniunii lor prevăzute joi, a precizat Palatul Élysée.

Parisul face acest anunţ în contextul în care Rusia şi Ucraina au continuat duminică să se acuze reciproc de faptul că sunt de vină de confruntări armate în Donbas, în estul separatist al Ucrainei.

 

news.ro

sursa foto: The New York Times

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.