Bilanț coronavirus la nivel mondial

Numărul total de cazuri de Covid-19 a depăşit luni 250 de milioane, la nivel global, având în vedere că unele ţări din estul Europei înregistrează cifre record de infecţii cu SARS-CoV-2, potrivit unei analize efectuate de agenţia de presă Reuters.

În ultimele trei luni, media contaminărilor înregistrate zilnic a scăzut cu 36%, potrivit analizei, dar virusul încă infectează 50 de milioane de oameni la fiecare 90 de zile.

Prin comparaţie, primele 50 de milioane de cazuri de Covid-19 au fost înregistrate în aproximativ un an. Creşterea din ultima perioadă este pusă pe seama variantei Delta a coronavirusului, mult mai transmisibilă.

Experţii în sănătate sunt optimişti că multe naţiuni au depăşit cea mai grea parte a pandemiei, graţie vaccinurilor şi a expunerii naturale, deşi ei avertizează că vremea mai rece şi sărbătorile, prilej de reuniune, ar putea face ca numărul să crească.

„Credem că de acum şi până la finalul lui 2022 este perioada în care vom avea controlul asupra acestui virus, când vom putea reduce semnificativ formele grave de boală şi decesele”, a declarat în urmă cu câteva zile Maria Van Kerkhove, epidemiolog din conducerea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Infecţiile se înmulţesc în 55 din 240 de ţări, cu Rusia, Ucraina şi Grecia atingând sau apropiindu-se de niveluri record de cazuri raportate de la începutul pandemiei, în urmă cu aproximativ doi ani.

Ţările din Europa de Est se numără între cele cu rată de vaccinare scăzută.

Mai mult de jumătate din totalul noilor infecţii raportate la nivel mondial provin din ţări europene, cu 1 milion de noi contaminări la fiecare 4 zile, potrivit analizei.

Mai mulţi lideri mondiali au subliniat nevoia de îmbunătăţire a programelor de vaccinare în lume, mai ales în ţările sărace şi în curs de dezvoltare.

Mai mult de jumătate din populaţia mondială încă nu a primit o doză de vaccin anti-Covid, conform Our World in Data, total care scade la la putin de 5% în ţările sărace.

Îmbunătăţirea accesului la vaccin se va afla pe agenda întâlnirii APEC, găzduită virtual de Noua Zeelandă săptămâna aceasta.

Membrii APEC, care include Rusia, China şi Statele Unite, şi-au luat angajamentul la o întâlnire specială în luna iunie să îşi extindă producţia de vaccinuri şi împărţirea acestora şi să ridice barierele comerţului de medicamente.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi alte grupuri de ajutorare au făcut luna trecută apel la liderii celor mai bogate 20 de ţări ale lumii să finanţeze un plan de 23,4 miliarde de dolari pentru vaccinuri, teste şi medicamente în ţările sărace în următoarele 12 luni.

 

news.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *