BREAKING NEWS: Asalt împotriva justiției în Senat, camera decizională

10:25 – Senatorilor li se prezintă raportul comisiilor, în legătură cu legile justiției, care vor fi discutate astăzi. Rapoartele au fost întocmite de social democrați în cursul nopții trecute.

10:30 – Opoziția protestează, argumentând că se încalcă grav Regulamentul Senatului, care prevede că rapoartele cu discuțiile de pe ordinea de zi (art. 88 și 95 din Regulamentul Senatului) trebuie prezentate cu cel puțin trei zile înainte.

10:35 – Rapoartele intră în dezbatere.

10:40 – Liderul de grup al PNL pretinde respectarea regulamentului și înlăturarea de pe ordinea de zi a legilor justiției.

10:45  – Liderul grupului parlamentar al PMP, senatorul Traian Băsescu, propune scoaterea de pe ordinea de zi din această sesiune a acestor legi,  pentru acordarea unei perioade de dezbatere, ca să se poată face selecția prevederilor necesare de cele absolut abuzive și nocive.

10:50 – Senatorul USR  Goțiu cere cuvântul, pentru a face o declarație politică și este refuzat din motivul că, în conformitate cu regulamentul, toate intervențiile la acest moment sunt pe și despre ordinea de zi. În Senat a apărut portavocea. Senatorul Goțiu apelează la portavoce ca să-și susțină opinia.

11:00 – Propunerea liderului liberal este dispusă la vot și respinsă. Propunerea liderului PMP este supusă la vot și respinsă, moment în care senatorii PMP decid să părăsească sala.

11:05 – Senatorul Șerban Nicolae încearcă să justifice votul PSD, respectiv acela de a continua dezbaterile în această zi, asaltând justiția. Invocă disfuncții ale sistemului și greșeli grave ale magistraților. Șerban Nicolae scoate din contextul juridic răspunderea magistraților,  pe care opoziția o consideră necesară, argumentând cu necesitatea legiferării acesteia toate celelalte modificări pe care liberalii le consideră bază pentru transformarea României într-un rai al infractorilor.

11:10 – Senatorii opozitiei nu acceptă justificarea grabei cu care PSD agresează justiția, încălcând toate regulamentele și cutumele de desfășurare a activității parlamentare.

11:15 – Contactat telefonic, liderul grupului PNL, Iulian Dumitrescu, a declarat, pentru Replica – INFO HD: ”În momentul acesta, senatorii din Parlamentul României au fost reduși de PSD la rolul decorativ de globuri în pomul de Crăciun, pe care infractorii se pregătesc să-l împodobească fericiți”.

11:20 – Fără precedent în plenul Senatului: reprezentantul Ministerului Justiției își declină răspunderea și nu exprimă o opinie clară referitoare la proiectele de lege, afirmând că lasă la latitudinea Senatului oportunitatea modificărilor.

11:30 – Celebra luptătoare împotriva justiției, Steluța Cătăniciu, a prezentat, în numele comisiilor parlamentare reunite, decizia PSD-ALDE.

11:40 – Senatorul Alina Gorghiu pretinde respectarea legii și întocmirea raportului de studiu de impact a legilor. Propune retrimiterea la comisie pentru înlăturarea acestei nereguli.

11:45 – Senatorul PNL Carmen Hărău: ”De drepturile procesuale ale infractorilor PSD se ocupă peste măsură. Dar n-ar trebui să nu lezăm drepturile victimelor infractorilor?!? Victime pe care le afectăm dacă împiedicăm justiția să lucreze”.

11:50 – Senatorii USR invocă pericolul subordonării politice a magistraților.

11:55 – Șerban Nicolae răspunde din partea inițiatorilor, în sensul în care nimeni, în afară de PSD-ALDE, nu înțelege buna credință a inițiatorilor. Acuză faptul că n-au fost citite temeinic legile.

12:00 – Senatorul Florin Câțu reiterează faptul că rapoartele au fost înaintate senatorilor cu doar 30 de minute înainte de ședință și întreabă de cât timp cred inițiatorii că este nevoie pentru studiu temeinic? Întrebarea a rămas fără răspuns, propunerea liberalilor pentru retrimiterea la comisie fiind respinsă la vot.

12:05 – Majoritatea a votat trecerea de la sesiunea de întrebări la cea de dezbateri, limitând la o oră termenul de dezbatere și la un singur vorbitor senator, reprezentant al fiecărui grup parlamentar.

12:10 – Senatorul PSD Țuțuianu ”a dezbătut” circa 30 de minute, ocupând timpul de exprimare al opoziției. Senatorul PNL Alina Gorghiu urmează la cuvânt. La acest moment NU se mai găsește în sala de plen reprezentantul ministerului, un lucru fără precedent în plenul Senatului.

12:15 – Senatorul Gorghiu invocă lipsa de transparență, dezacordul specialiștilor din sistem, protestul magistraților. Se enumeră legile, regulamentele, cutumele încălcate pe drumul adoptării acestui pachet de legi.

12:30 – Împotriva opoziției, a specialiștilor, a societății civile, în acest moment,  modificarea discreționară a Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor intră în linie dreaptă! 

Senatorul PNL afirmă: noi, parlamentarii, nu trebuie să ne luptăm cu procurorii, ci împotriva abuzurilor! De asemenea, dă exemple de îngrădire a independenței magistraților și a pericolului aservirii politice a acestora.

12:35 – Senatorul Alina Gorghiu: Toți senatorii PNL vor vota împotrivă!

12:40 – Senatorul USR solicită aviz din partea Comisiei de la Veneția și afirmă că nu va vota proiectul.

12:45 – Senatorul UDMR insistă asupra câtorva prevederi: separarea carierelor judecătorilor și procurorilor, mărirea vârstei la care absolvenții pot deveni judecători, răspunderea magistraților, afirmă că este împotriva unor prevederi, dar declară că va susține legea.

12:50 – Călin Popescu Tăriceanu vorbește din partea grupului ALDE.

12:55 – Se declară nemulțumit de ceea ce s-a făcut. Consideră că nu s-a făcut revoluția pe care și-o dorea în justiție, că modificarea legilor justiției este minoră, singurii care se opun sunt ”șefii parchetelor, voci stridente ale opoziției și ocupanți ai străzilor Capitalei”.

13:18 – Ședința a fost suspendată.

13:20 – Liderul PNL a cerut suspendarea ședinței, pe procedură, pentru consultări. Se pretinde respingerea proiectului. PNL luptă cu toate mijloacele procedurale, iar senatorii USR s-au aliniat în fața sălii, în picioare, cu însemnele ”toți pentru justiție”.

13:30 – Negocierile au eșuat, dezbaterile continuă cu susținerea amendamentelor.

13:35 – Președintele Senatului este pus în dificultate, planul PSD de a da vot pe lege, în cursul zilei de azi, este pe punctul de a eșua, câștigându-se încă timp pentru dezbatere și intervenții procedurale.

13:40 – Urmează patru ore de dezbateri pe amendamente, ceea ce, în contextul ședinței de plen comun pentru dezbaterile pentru buget, programată la ora 14:00, creează împrejurarea în care senatorii ar trebui să fie la două ședințe în același timp.

13:50 – Așteptăm ora 14:00. Oare PSD ”va rezolva”, din nou, problema, călcând în picioare regulamentul?

14:03 – Senatorii liberali reclamă faptul că ”PSD trece cu tancul mașinii de vot peste orice regulă!”. Tocmai s-a votat prelungirea programului în plenul Senatului.

14:10 – În acest moment, senatorii sunt puși în situația de a alege care dintre legile în discuție, legile justiției sau bugetul țării pe 2018 este mai importantă. Trebuie să aleagă unde să lucreze!

14:15 – Senatorul Carmen Hărău pretinde respectarea dreptului său constituțional de a-și exercita atribuțiile de senator. Președintele Senatului îi răspunde, ironic: ”Vă asigur că lucrările în plenul reunit nu vor începe fără dumneavoastră!”

14:16 – Senatorii din opoziție analizează procedural părăsirea lucrărilor și contestarea acestui comportament la Curtea Constituțională.

14: 20 – O senatoare USR, care încearcă să-și promoveze un amendament, este insultată de cei de la PSD, care se comportă incalificabil, protejați de Călin Popescu Tăriceanu.

14:25 – Grupurile PNL și USR hotărăsc, în aceste condiții de abuz de neimaginat, să părăsească ședința de plen a Senatului, urmând să se adreseze Curții Constituționale. La această oră, PSD, ALDE, UDMR, sunt pe cale să-și îndeplinească obiectivul: vot final pentru modificarea Legii statutului magistraților!

Anamaria Nedelcoff

anamaria.nedelcoff@gmail.com

nedelcoff has 423 posts and counting.See all posts by nedelcoff

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *