BREAKING NEWS. Dans de arlechin politic în plină criză: Nicolae Ciucă și-a depus mandatul iar PNL merge, cel mai probabil, către o guvernare cu PSD

Luni seara, premierul desemnat Nicolae Ciucă a anunțat că își depune mandatul la solicitarea conducerii PNL, în ciuda declarațiilor anterioare că va merge în parlament cu un guvern minoritar PNL-UDMR. Decizia nu are nimic surprinzător, în condițiile în care toate negocierile lui Nicolae Ciucă, atât cu USR, cât și cu PSD nu au dus la niciun rezultat – în fapt, conducerea PNL l-a trimis pe Ciucă la negocieri cu mâna goală, neavând ce să ofere unui posibil partener de guvernare.

Acum, Nicolae Ciucă a fost obligat să renunțe la mandatul oferit de președintele Klaus Iohannis chiar de conducerea PNL, cea care, în fapt, l-a plimbat în aceste zile doar ca pe o marionetă politică fără putere. Din primele declarații ale liderilor PNL, se pare că liberalii deschid, de marți, ușile către PSD, încercând o guvernare de tip USL, cu majoritate confortabilă (dacă social-democrații acceptă) și chiar binecuvântarea președintelui Iohannis.

Marea șmecherie a acestui dans de arlechin politic stă în spatele  unei întrebări la care liberalii nu au chef să răspundă: dacă tot vor merge pe mâna PSD, de ce a fost nevoie de un mare spectacol de teatru politic și i s-a refuzat lui Nicolae Ciucă un mandat extins în acest sens? Răspunsul nostru stă în voința conducerii PNL de a pune un cu totul alt prim-ministru, mișcarea Ciucă fiind doar pentru a abate atenția și a lăsa timp de negocieri în spatele ușilor închise.

Necazul este că s-a prelungit inutil o criză care a adus numai necazuri României în chiar cea mai cruntă perioadă marcată de pandemie și criza prețurilor la combustibili și energie.

De notat și faptul că răsturnarea de situație vine și peste atacul frontal al AUR la președintele Iohannis, pe care îl amenință cu o posibilă suspendare; or, în condițiile unei guvernări PNL-PSD, subiectul suspendării președintelui se închide înainte de a începe cu adevărat.

Și încă o notă specială: negocierea unei guvernări PNL-PSD se suprapune și pe intenția (sugerată de unele informații) lui Florin Cîțu de a face curățenie și a elimina din partid dizidenții lui Ludovic Orban, cu fostul președinte liberal în frunte.

Așadar, se anunță vremuri fierbinți – dacă se putea mai încins decât trăim în ultimele luni!

Stăm aproape și vă informăm cu evoluția lucrurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.