Bugetul alocat pentru etapa a doua a programului Rabla pentru electrocasnice a fost epuizat în 35 de minute

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunţat că bugetul alocat pentru etapa a doua a programului Rabla electrocasnice, în valoare de 30 de milioane de lei, a fost epuizat în 35 de minute.

Tanczos Barna a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că interesul pentru cea de-a doua etapă a fost mai mare ca pentru prima etapă.

„Suntem în a doua etapă a programului, etapă în care au fost alocate voucherele pentru televizoare, laptopuri şi tablete. După 35 de minute bugetul de 30 de milioane a fost epuizat, a fost un interes deosebit, un interes uriaş pentru aceste vouchere. În comparaţie cu prima etapă interesul este mult, mult mai mare”, a afirmat ministrul Mediului.

El a precizat că din bugetul alocat pentru prima etapă a rămas nevalorificat aproximativ 45%, iar sumele disponibile vor fi folosite într-o următoare etapă.

„A fost o decizie bună din punctul nostru de vedere de a grupa pe categorii de electrocasnice acest program, putem asigura în felul acesta finanţare şi pentru electrocasnicele care sunt consumatoare de energie şi sunt practic marile consumatoare de energie dintr-o gospodărie, frigiderele, maşinile de spălat, maşinile de spălat vase au fost în prima etapă. Din bugetul acela de 30 de milioane nu sunt încă valorificate în jur de 45%, drept urmare mai mult ca sigur după data închiderii primei etape vor rămâne sume disponibile care vor fi relocate şi vor fi utilizate într-o următoare etapă”, a explicat Tanczos Barna.
El a mai declarat că programul Rabla pentru electrocasnice este unul important care duce la reducerea consumului de energie electrică în gospodării şi la înlocuirea echipamentelor vechi.
„Urmează etapa a treia peste două săptămâni, etapă în care vor fi alocate voucherele pentru aparate de aer condiţionat, pentru aspiratoare şi pentru maşinile de uscat rufe. Va fi ultima etapă după care vom trage linie şi sumele care nu se consumă vor fi utilizate pentru o nouă ediţie în cursul acestui program. Mă bucur că nu s-a transformat acest program într-un program de cumpărat televizoare, e un program foarte important din punctul de vedere al reducerii consumului de energie electrică în gospodării şi trebuie să menţinem această tendinţă şi trebuie să contribuim prin acest program la reducerea emisiilor de carbon per ansamblu şi la recuperarea echipamentelor vechi din piaţă şi aducerea lor în unităţile de reciclare”, a menţionat Tanczos Barna.

viewscnt

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *