Că nu-i dracu` atât de negru: 2021 anul speranței

Și porni 2021, în draci, de parcă a înnebunit lumea! Cu America ce se făcu de râs în democrația ei de cinema. Cu România aurită de un naționalism jenant. Cu știri false golănește aruncate-n târg. Ptiu… așa ceva?! Nu așa ar trebui să pornim la drum. Am putea porni mai cinstiți decât antan, mai deștepți, dacă viața și zilele noastre ar merge după vreun bun rost. Dar pare să nu fie chiar așa.

Șoșoi și șoșoaice cu virus

Am început anul 2021 cu ditamai sarsanaua de necazuri: Covid 19 rămâne partenerul nostru de dans pe termen mai lung, șoșoi și șoșoaice parazitare politic și social ne țin în pagul disperării (ne vaccinăm, nu ne vaccinăm, purtăm mască, nu purtăm mască etc.), sistemul românesc e tot retardat, comunicând după șabloane din anii `50, astfel încât ticăloșii au, în continuare, capital electoral.

Tot prostul satului să câștige?

Anul 2021 nu poate fi ușor, nici dacă îl ținem în brațe clipă de clipă. Iar în România e încă mai greu, pentru că ne batem joc unii de alții. Pentru că, în România, cântărim tot prost.

În România, un șofer de dubă, semi-alfabetizat și alcoolic vag dedurizat, ajunge șef de partid, parlamentar sau, uneori, ministru și chiar lider de opinie pe termen lung, la orașe și sate. Și are electorat. Și are mici mulțimi care îl spală de mizerie.

În România, orice persoană capabilă să deschidă gura, indiferent cum și de ce, este formator de opinie, este jurnalist și, dacă e capabil să pună singur două litere din ce spune pe hârtie, cu pixul, devine scriitor.

În România, orice hoț este mereu negustor cinstit, singura condiție fiind apartenența hoțului la un partid politic. Pentru că justiția românească pedepsește cu ani grei de pușcărie cu executare furtul unui știulete de porumb, chiar și în cazul unei bătrâne de 80 de ani, dar dă suspendare eternă și iertare unui jaf de milioane de euro din banii publici și urări de bine tuturor „boierilor” (între 18 și 78 de ani) care împart friptura zilei cu politicieni, sereiști, polițiști, procurori și judecători.

Măcar, am scăpat de parte din mizerie

Porni 2021, în draci, de parcă a înnebunit lumea! Ptiu! Și renunțăm, așa? Nu.

2021 este un an bun, totuși, din multe puncte de vedere.

În primul rând, cel puțin pentru o vreme, am scăpat de jegul pe care PSD l-a impus, grosolan, de prea multă vreme, societății românești. Și nu e vorba de o jignire copleșitoare a social-democrației românești: sunt foarte mulți oameni din PSD care sunt de nota 10, respectabili, onești, câștigători în viață prin forțe proprii, prin valoare. Îi cunosc. Nu. E vorba de faptul că acești oameni cinstiți din PSD au tăcut și tac, au lăsat să crească mizeria și oameni nevinovați să fie călcați în picioare. Au acceptat să fie acoperire inteligentă pentru corupție și subalfabetizare. Pesediștii trebuie să accepte un timp al curățării, al reconstruirii și, mai ales, al autoevaluării. Un PSD care nu ar spune nimic, o vreme (în limitele bunului simț politic care ține în viață necesara opoziție), ar fi un PSD inteligent.

PNL, USR, PLUS și UDMR au adunat prima constituire organică politic a ideii de dreapta românească și au ocazia de a ne demonstra că se poate guverna România și altfel decât prin pomană și ajutoare date celor care nu au chef să muncească din banii oamenilor cinstiți. Sigur, nu e chiar dreapta politică ce fac ei, dar e un început, e o șansă și o mare provocare. Refuz să mă gândesc la consecințele eșecului unei astfel de construcții politice…

În al doilea rând, este vorba de speranță. 2021 este anul speranței, în care, în ciuda retardaților pentru care știința de carte este un viciu inexplicabil, putem pune bazele victoriei împotriva unei epidemii umilitoare. Ne vaccinăm, pentru că viața există și durează și/ mai ales datorită vaccinurilor – e un prim argument solid. Respectăm eforturile unei rețele internaționale de oameni care vor să ieșim împreună din acest necaz.

În al treilea rând, este vorba de România care descoperă, din nou, în criză, că este o țară necăjită, săracă, pierdută, subalfabetizată,  în care, dacă nu pui în frunte oameni inteligenți, recunoscuți ca atare în lumea evaluărilor cinstite, dacă nu faci asta mori în periferia lumii civilizate.

Românii, aceia

2021 este un an bun pentru români. Îi trebuie doar românii, care să îi fie aproape, românii aceia cu ochii deschiși, românii aceia care se scutură de jeg… E nevoie de noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.