Campanie națională pentru elevi, părinți și profesori – #10PENTRUSIGURANTA

În perioada 7-20 septembrie a.c., toate structurile din teritoriu ale Ministerului Afacerilor Interne vor desfășura o campanie la nivel național, având ca scop pregătirea elevilor, părinților și profesorilor pentru un an școlar fără evenimente neplăcute.

Activitățile se vor desfășura în cooperare, de următoarele instituții : Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara, Inspectoratul de Jandarmi Județean Hunedoara, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Hunedoara, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Hunedoara, Agenția Naţională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Teritorial Alba și Instituția Prefectului – Județul Hunedoara.
Campania de informare publică va avea loc în două etape: în perioada 7-9 septembrie a.c. vor fi organizate întâlniri cu hunedorenii în locuri cu public numeros (zona hypermarketurilor și piețelor din județ), pentru a transmite recomandări pentru siguranța elevilor atât în școli cât și în timpul liber.
În a doua etapă, în perioada 10-20 septembrie, echipe mixte din cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne se vor deplasa în unitățile de învățământ din municipiu și județ, pentru a discuta cu elevii, părinții și cadrele didactice în vederea identificării de soluții pentru problemele anterioare și prevenirea comportamentelor care ar putea afecta siguranța în școli.

În cadrul activităţilor preventive, vor fi transmise zece sfaturi/recomandări:

#1 Violența nu ajută, ai curajul să spui NU!
#2 Fii un elev educat și spune STOP bullyingului!
#3 Telefonul mobil este util doar când este folosit corect!
#4 Sunați la 112 doar în caz de nevoie!
Situațiile de urgență nu sunt o joacă!
#5 Pe mâna cui încredințați copilul?
Asigurați-vă că însoțitorul nu este chiar infractorul!
#6 Lumea drogurilor nu este lumea ta!
#7 Știți ce face copilul în timpul liber? Cunoașteți-i prietenii!
#8 Drumurile publice nu sunt loc de joacă!
#9 Renunțați la improvizațiile instalațiilor de gaz și curent!
#10 Dascălul este profesor și prieten. Fiți alături de copii!
#10PENTRUSIGURANTA

În contextul începerii noului an şcolar, conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean HUNEDOARA a dispus luarea de măsuri specifice în vederea asigurării unui climat de ordine şi siguranţă publică în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar. Astfel, peste 100 de poliţişti hunedoreni vor acţiona, luni, 09.09.ac., în zona grădiniţelor, a şcolilor şi liceelor hunedorene, pentru ca deschiderea noului an şcolar să se desfăşoare în condiţii de siguranţă.

În acest sens, s-a dispus ca patrulele de poliţie să fie prezente în zona şcolilor, fiecare unitate de învăţământ fiind inclusă în itinerariile de patrulare auto şi pedestre ale poliţiei. De asemenea, la fiecare şcoală vor fi afişate datele de contact ale poliţistului de proximitate şi ale celui responsabil cu educaţia rutieră, pentru o mai bună comunicare.
Echipajele de poliţie vor fi prezente în zona intrărilor în şcoli, în intervalele orare în care se efectuează intrarea şi ieşirea de la cursuri a elevilor, o atenţie deosebită fiind acordată unităţilor de învăţământ din mediul rural.
Poliţiştii din structurile de prevenire, de proximitate şi de la posturile comunale vor avea întâlniri atât cu reprezentanţi ai şcolii, cât şi cu părinţi şi elevi.
Pentru poliţiştii hunedoreni, siguranţa în şcoli constituie o prioritate, motiv pentru care poliţiştii, în parteneriat cu unităţile de învăţământ, cu reprezentanţii organizaţiilor de părinţi şi cu autorităţile publice cu atribuţii în domeniu, vor continua să acţioneze pentru îmbunătăţirea siguranţei şcolare.
O categorie specială de participanţi la traficul rutier o reprezintă copiii, care în contextul particularităţilor specifice vârstei, sunt mai vulnerabili în privinţa implicării în accidente de circulaţie, reacţiile lor fiind adesea imprevizibile pentru conducătorii auto.
În acest context, echipajele de poliţie vor fi prezente în zona şcolilor şi fiecare unitate de învăţământ va fi inclusă în itinerariile de patrulare auto. Poliţiştii rutieri vor fi prezenţi şi în apropierea şcolilor, pe arterele de circulaţie intens tranzitate, pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului rutier.

 

Pentru prevenirea implicării copiilor în accidente rutiere, poliţiştii hunedoreni le recomandă părinților să îi învețe pe cei mici să circule numai pe trotuare, să nu staționeze pe bordura/marginea trotuarelor deoarece se pot dezechilibra și cădea în fața mașinilor. În lipsa trotuarelor, copiii se vor deplasa doar pe partea stângă a drumului, cât mai aproape de marginea acestuia, dar nu în grup, ci în șir, unul după altul. Traversarea drumurilor publice se va face doar prin locurile special amenajate și semnalizate prin indicatoare sau marcaje, însă numai după ce s-au asigurat corespunzător. De asemenea, traversarea căilor rutiere nu trebuie făcută în fugă sau pe bicicletă/trotinetă.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Hunedoara urează tuturor elevilor mult succes în noul an şcolar !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.