Campionatul mondial de fotbal al poliţiştilor 2018 are loc în judeţul Hunedoara (galerie foto)

Hunedoara va găzdui în acest an a XVIII-a ediţie a Campionatului mondial de fotbal în sală al poliţiştilor. Este o iniţiativă îndrăzneaţă a WorldWide Indoor Soccer Police Association (WISPA) adoptată imediat de filiala Hunedoara. Proiectul va prinde viaţă în luna august când peste 300 de oameni ai legii din toata lumea sunt aşteptaţi pe meleagurile hunedorene. Deva se alătură astfel pe harta competiţiilor WISPA unor oraşe precum Barcelona, Lyon, Beijing, Moscova sau Rio de Janeiro.

Asociaţia internaţională de fotbal în sală a poliţiştilor, WISPA, organizează în fiecare an competiţii în toată lumea. Asociaţia a fost creată în anul 2000 la iniţiativa comisarului belgian Luc Borlon. Acesta a vizitat în ultima vreme de mai multe ori judeţul pentru a reuşi să obţină acceptul autorităţilor pentru turneul mondial de fotbal şi a reuşit: „Mă aştept în primul rând să avem un mare succes în acest proiect WISPA, aici, în zonă. Pe urmă, sper să putem menţine acest spirit al prieteniei. Pe de altă parte, judeţul Hunedoara ar putea câştiga o bună imagine în lume”, spune Luc Borlon, preşedintele WISPA. Poliţiştii hunedoreni au participat la mai multe competiţii organizate în China, Rusia, Iordania, Brazilia şi în alte ţări unde s-au organizat asemenea manifestări: „Este o poveste frumoasă care a început în 2007, când domnul Luc Borlon ne-a invitat la competiţia din Beinjing, în China. De atunci, prietenia dintre noi şi WISPA s-a dezvoltat. Luc a venit cu acest proiect, respectiv cu propunerea de a fi realizat acest turneu mondial în România.

Am găsit înţelegere între autorităţile judeţene care ne-au sprijinit proiectul. Sper ca evenimentul să se ridice la nivelul aşteptărilor noastre şi la nivelul reuşit de ţările unde deja s-a organizat. Îmi doresc să fie şi la noi ceva frumos cum a fost şi în alte locaţii”, spune colonelul în rezervă Titel Brăgaru, fostul comandant al Poliţiei Petroşani.

Autorităţile hunedorene au decis să sprijine acest proiect şi au prevăzut deja un buget pentru desfăşurarea acestei competiţii. Campionatul mondial 2018 al WISPA nu este doar o manifestare sportivă: aduce şi un plus de imagine zonei, dar şi României, chiar în anul centenarului Unirii de la 1918. În acelaşi timp, vor fi promovate şi obiectivele turistice şi istorice din judeţ. „Credem că va fi un eveniment de excepţie. Din cele discutate la semnarea protocolului de colaborare, am aflat că vor veni la noi în jur de 300 de participanţi din foarte multe ţări. Putem folosi acest eveniment pentru a prezenta poliţiştilor ceea ce România sărbătoreşte în acest an, dar şi pentru a le prezenta ce are mai bun judeţul Hunedoara”, susţine Mircea Bobora, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara. Iniţiatorul competiţiei, Luc Borlon, spune că se simte bine în România unde are o mulţime de prieteni şi că ţara noastră are ce oferi membrilor WISPA care se vor înscrie la turneul mondial 2018: „În România, în primul rând, îmi plac oamenii. De asemenea, iubesc gastronomia locală, mâncărurile voastre, castelele şi cetăţile şi multe alte locuri interesante pe care eu le-am văzut şi le voi propune pentru vizitare şi participanţilor”, adaugă preşedintele WISPA. Luc Burlon a vizitat inclusiv mai multe unităţi de cazare pentru a vedea dacă există suficiente locuri potrivite pentru participanţi. Creată în anul 2000, WISPA are acum membri în peste 50 de ţări din întreaga lume. „Wavre Police 2000” a fost primul eveniment de nivel mondial şi s-a ţinut în Belgia, sub patronajul Comunităţii Europene. De atunci, au avut loc ediţii în toată lumea, iar în 2017, competiţia s-a desfăşurat la Ragusa, în Sicilia. ( Galerie foto cu edițiile anterioare ale campionatului WISPA)

 

Laura OANĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.