Luna Internaţională de Luptă Împotriva Cancerului de Sân, 01 – 31 octombrie 2018

Ziua luptei împotriva cancerului de sân este marcată anual, începând din 2014, la data de 1 octombrie. Scopul decretării acestei zilei este acela de a creşte gradul de conştientizare cu privire la cancerul de sân şi subliniază importanţa campaniilor de informare, a prevenţiei şi programelor de screening.

În vederea combaterii afecţiunilor oncologice, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă două acţiuni convergente:

depistarea precoce, în stadii incipiente ale afecţiunilor, curabile prin tratament specific, prin campanii de informare şi programe de screening,

prevenţia, în scopul reducerii sau eliminării expunerii la factorii de risc: carcinogeni din mediu, stilul de viaţă, nutriţie, activitate fizică.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii, la initiativa Societăţii Americane a Cancerului, începand cu 1985, a stabilit prin convenţie internaţională ca luna octombrie să fie Luna Internaţională a Conştientizării Cancerului Mamar. Această formă de cancer nu produce durere in fazele incipiente si nu se manifestă prin alte simptome decât în faze târzii. Cancerul de sân apare predominant la femei, cu toate că şi bărbaţii pot dezvolta, de asemenea, boala, reprezentând aproximativ 1% din cazuri (riscul ca un bărbat sa dezvolte cancer mamar este de 1 la 1000). Incidenţa cancerului de sân a crescut lent, dar continuu în ultimele decade. Cancerul de sân este principala cauză de deces prin cancer la femeile de 40-59 de ani iar riscul creşte cu vârsta şi fiecare femeie este la risc. O statistică nu tocmai încurajatoare spune ca una din opt femei va suferi de cancer la sân, arată National Cancer Institute din Statele Unite dar pentru Europa este de o femeie din şase, iar pentru anumite zone industrializate este vorba de o femeie din patru. Datorită progreselor înregistrate atât în depistarea precoce, cât şi în tratamentul sistemic adjuvant, rata mortalităţii prin cancer mamar a scăzut constant în ultimii ani în întreaga lume. Cu toate acestea, el reprezintă încă principala cauză de mortalitate prin cancer în rândul femeilor din multe state ale lumii, inclusiv România.

În prezent, nu există suficiente cunoștinte cu privire la cauzele cancerului mamar, așa că detectarea sa timpurie rămâne principala metodă de control al bolii. Atunci când cancerul este detectat devreme, dacă există posibilități adecvate de diagnosticare și tratament, sunt șanse mari de vindecare. Strategiile recomandate pentru detectarea timpurie a bolii includ informarea populației cu privire la primele semne și simptome și implementarea unor procese de screening prin examinare clinică. Deși mult mai precise, mamografiile sunt costisitoare, lucru care le face fezabile doar în țările cu o infrastructură medicală bună, care pot facilita programe pe termen lung.

 Peste 8.900 de cazuri de cancer de sân sunt diagnosticate în fiecare an în România, 1.800 dintre acestea în stadiile cele mai avansate  ale bolii. 25 de femei sunt diagnosticate zilnic în ţara noastră cu cancer de sân, iar statisticile înregistrează un procent al mortalității din cauza cancerului mamar de 36% (din cazurile diagnosticate), mai mare decât media europeană (29%) şi chiar decât cea mondială (31%).Estimarea riscului individual pentru cancer de sân este dificilă, mai ales că în cele mai multe cazuri nu pot fi incriminați decât sexul feminin și înaintarea în vârstă. Totuși, cei mai cunoscuți factori de risc sunt:

  • antecedentele familiale de cancer la sân;
  • vârsta (după 50 ani, riscul crește spectaculos);
  • ascendența în populații cu risc (femeile evreice care prezintă rude cunoscute cu o mutație genetică specifică genei BRCA 1/2);
  • obezitatea și alimentația bogată în grăsimi animale, cu atât mai mult asociată cu alte obiceiuri nesănătoase, cum ar fi fumatul, consumul de alcool și sedentarismul;
  • istoricul reproductiv al femeii: prima menstruație la vârste fragede, prima sarcină și alăptatul la vârste târzii, instalarea tardivă a menopauzei, tratamentul substitutiv cu estrogeni și progesteron;
  • antecedente medicale specifice – numărul crescut de biopsii mamare, radioterapie la nivelul toracelui etc.

 Incidenţa cazurilor nou diagnosticate de cancer în jud. Hunedoara:

Anul

Total cazuri cancer nou luate in evidenta Cancer de col uterin

Cazuri noi

Cancer de sân

Cazuri noi

2015

1539 63 127
2016 1627 61

120

2017 1806 77

150

 Prevalenţa cazurilor diagnosticate cu cancer în jud.Hunedoara: 

Cazuri rămase în evidenţă

2014 2015  2016 2017
Cancer de sân 1476 1525 1534

1953

Cancer de col uterin 1189 1203 1204

1562

 

DEPISTAREA PRECOCE SALVEAZĂ VIEŢI!

Informarea corectă înseamnă o şansă în plus!

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Hunedoara va desfăşura acţiuni de celebrare a campaniei „Luna Internaţională de Luptă Împotriva Cancerului de Sân”, în :

01.10.2018, ora 11 ºº in fata D.S.P.Hunedoara-Deva, zona pietonala se vor distribui materiale informative.

04.10.2018, ora 12 ºº, simpozion  la C.A.R.Pensionari Deva-Sala Polivalenta – Centru de zi

16.10.2018, ora 10ºº simpozion in amfiteatrul Spitalului Municipal ,, Al. Simionescu ” Hunedoara

Cu aceasta ocazie se vor celebra şi Campaniile Ziua Internaţională a Vârstnicului” și Zïua Mondiala de combatere a risipei alimentare.

Evenimentele au ca scop conștientizarea populației cu privre la incidența mare  a cancerului de sân și a  faptului  că este foarte important depistarea sa la timp .

Pentru succesul acestor campanii, contăm pe sprijinul dumneavoastră!

 

DIRECŢIA  DE  SĂNĂTATE  PUBLICĂ  A  JUDEŢULUI  HUNEDOARA

DIRECTOR EXECUTIV DEL., Ec.Monica Cinda                      

MEDIC ŞEF DEPARTAMENT  SSP, Dr. Cecilia Birău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *