Caricaturistul Ion Barbu, Doctor Honoris Causa al Universității Petroșani

Artistul Ion Barbu a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Petroșani. Ion Barbu este un caricaturist român, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, profesor la Școala Superioară de Jurnalism din București, participant la numeroase expoziții naționale și internaționale la care a câștigat 30 de premii.

„Pe lângă preocupările științifice Universitatea din Petroșani a prețuit întotdeauna cultura în toate formele sale. De altfel una dintre misiunile Universității este aceea de a-și pregăti absolvenții pentru a utiliza științele tehnice și cultural umane și de a contribui la procesul tehnologic, economic și cultural al societății românești. Universitatea din Petroșani joacă în ultima perioadă un rol deosebit de important în coagularea tuturor eforturilor de dezvoltare culturală și socială a Văii Jiului. Ea trebuie să fie un reper în dezvoltarea județului Hunedoara. Zona noastră are datoria să fie cunoscută iar domnul Ion Barbu este printre cei care a reușit pe parcursul anilor să promoveze Valea Jiului altfel de cum au promovat-o alte pături sociale”, a declarat Prof. Univ. Dr. Ing. Radu Sorin Mihai rectorul Universității din Petroșani.

Ion Barbu a fost student al Universității din Petroșani, dobândind calitatea de inginer. Ion Barbu a lucrat la Mina Petrila. Prin implicarea acestuia, mina Petrila a fost salvată de la demolare. Totodată, apreciatul artist a salvat și Casa Memorială ID Sîrbu din Petrila.

 

„Dacă acum 40 de ani când îmi dădeam examenele la Universitatea din Petroșani mi-ar fi spus cineva ce mă va aștepta, aș fi leșinat de râs. Azi sunt foarte fericit și mai ales că acest titlu vizează paradoxul. Nu cu mult timp în urmă mi s-a decernat premiul Național pentru Poezie Petre Stoica, mie care nu am scris poezie niciodată. Deși nu am urmat facultatea de arte plastice, acum 15 ani am primit invitația de a intra în Uniunea Artiștilor Plastici. În ciuda faptului că nu sunt absolvent de facultate de arhitectură, Ordinul Arhitecților din România m-a invitat să deschid o mega expoziție în spațiul expozițional din incinta Universității Ion Mincu. Prin anul 2000 Președintele României la sfârșit de mandate mi-a acordat Ordinul Steaua României în Rang de Cavaler pentru că m-am ocupat non stop de faptele președinților din țară. O serie de evenimente nefericite a făcut ca înmânarea ordinului să nu se întâmple. Gestul pe care dumneavoastră l-ați făcut azi este unul unic în lume pentru că nu mai cunosc cazuri în care un caricaturist să primească o astfel de distincție. Îmi doresc ca sloganul pe care îl prezint acum, Universitatea Petroșani altitudine și atitudine, să fie cartea de vizită cu care să se recomande în viitor”, spune artistul Ion Barbu.

Ion Barbu a participat la peste 400 de expoziții din România și din străinătate și a câștigat aproximativ 50 de concursuri naționale și internaționale de caricatură Caricaturile îi sunt publicate în ziare și reviste din România, dar și din străinătate: Szpilky (Polonia), Ludas Maty (Ungaria), Witty World (S.U.A.), Stârșel, Apropos (Bulgaria), Hurriet, Mylliet, Cumhurriet (Turcia), The Romanian Morning Star (Canada), Alto Adige, La Repubblica (Italia) etc.

Ion Barbu a organizat Salonul de Toamnă al Umorului din Petroșani (12 ediții, între anii 1976–1987) și Festivalul „Om Rău” din Petrila (între anii 2000 – 2005, 5 ediții și un parastas). A organizat primul festival de caricatură pe asfalt. Predă caricatura de presă la Școala Superioară de Jurnalism din București și este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

 

Monika BACIU

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *