Cât are de primit statul în urma dosarelor instrumentate de DNA

Statul are de primit un miliard de euro în urma dosarelor instrumentate de DNA, a declarat, marţi, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. Ea a spus că, potrivit unui studiu european, inculpaţii preferă să petreacă timp în închisoare, dar să nu li se ia averea, iar acest lucru pare să se confirme.

Kovesi a făcut aceste declaraţii la o dezbatere la care au luat parte magistraţi şi reprezentanţi ai Fiscului, pe tema recuperării prejudiciilor.

Ea a spus că au fost făcuţi paşi importanţi în privinţa recuperării prejudiciilor din dosarele penale.

„Trebuie să avem în vedere că nu doar condamnarea poate duce la prevenirea faptelor de corupţie, ci mai mult recuperarea prejudiciilor. Un studiu european arată că un condamnat preferă să stea mai mult în închisoare, dar să nu i se confişte averea. Lucru care pare să se confirme în ultimul timp”, a afirmat Kovesi.

Procurorul şef al DNA a spus că 1 miliard de euro trebuie să intre în bugetul statului, în urma investigaţiilor desfăşurate de DNA.

„În ultimii cinci ani au fost indisponibilizate bunuri şi valori în valoare de peste 2 miliarde de euro. În cazurile în care judecătorii au pronunţat sentinţe definitive de condamnare au dispus şi confiscări. În cazurile în care instanţele au fost sesizate prin rechizitorii DNA au rămas definitive 992 de hotărâri judecătoreşti prin care instanţele s-au pronunţat cu privire la confiscarea de bunuri in valoare de 1 miliard de euro, bani care trebuie să intre efectiv în bugetul statului în urma investigaţiilor DNA”, a explicat Kovesi.

De asemenea, a continuat şefa DNA, există o tendinţă a inculpaţilor de a-şi deschide conturi în alte state sau de a cumpăra proprietăţi acolo, ea precizând că DNA a sechestrat două proprietăţi din Franţa, două imobile din Spania şi a blocat conturi în Ciprru, Germania şi Elveţia.

„Atunci când vorbim de indisponibilizarea bunurilor, nu ne-am limitat la cele din România. Am observat tendinţa extrem de interesantă că inculpaţii obişnuiesc să îşi ascundă bunurile în străinătate ori în conturi off shore sau să cumpere proprietăţi în alte state. Sau să plece cu totul. Compartimentul de investigaţii financiare înfiinţat în 2015 în DNA a acoperit şi problema asta. 2016 a fost primul an în care DNA a sechestrat bunuri din alte state: două proprietăţi în Franţa în valoare de peste 3,5 milioane de euro, două imobile în Spania de peste 500.000 euro şi conturi blocate în Cipru, Germania Elveţia”, a adăugat Kovesi.

Procurorul şef al DNA a explicat că problema pentru care banii din confiscări nu intră efectiv în bugetul statului ţine de modul în care sunt executate hotărârile judecătoreşti de către instituţiile competente.

„Problema pentru care banii nu intră efectiv în bugetul statului nu ţine de legislaţie, ci de modul în care se execută hotărârile judecătoreşti. Aceste hotărâri trebuie respectate, mai departe sunt trimise instituţiilor care au competenţe. Aceste instituţii trebuie să spună ce probleme au în a executa efectiv hotărârile judecătoreşti. Aceste instituţii trebuie să se comporte ca un bun administrator, pentru că sunt bani ai statului”, a adăugat şefa DNA.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *