Căutăm cele mai bune soluții pentru redeschiderea în condiții de siguranță sanitară a școlilor din Deva

Am avut astăzi, la Primărie, o întâlnire de lucru cu directorii celor 10 unități de învățământ din sistemul public care funcționează în Deva:

  1. Liceul Tehnologic “Grigore Moisil”
  2. Colegiul Naţional Pedagogic “Regina Maria”
  3. Liceul Tehnologic “Transilvania“
  4. Colegiul Naţional “ Decebal”
  5. Liceul Teoretic “Teglas Gabor”
  6. Liceul cu Program Sportiv “Cetate”
  7. Liceul de Arte ”Sigismund Toduţă”
  8. Şcoala Gimnazială “Andrei Şaguna”
  9. Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 7
  10. Liceul Tehnologic Energetic  “Dragomir Hurmuzescu”

La întâlnire au participat Prefectul Județului Hunedoara, Vasilică Potecă și Inspectorul Școlar General al ISJ Hunedoara, Ilie Pârvan.

Scopul ședinței de astăzi a fost de a indentifica, împreună, cele mai bune variante pentru redeschiderea școlilor din Deva, în 14 septembrie, în condiții de siguranță sanitară pentru elevi și profesori.

Fiecare dintre conducătorii unităților de învățământ au detaliat care este stadiul asigurării școlilor cu materiale igienico-sanitare, necesarul la zi, sisteme de protecție individuale (separatoare, măști, viziere), igienizarea sălilor de clasă și a tuturor spațiilor aferente școlilor, orarul diferențiat pe grupe de învățare, opțiunile pentru unul sau altul dintre cele trei sisteme posibile de desfășurare a cursurilor: față în față, hibrid sau on-line.

Câteva elemente desprinse din discuțiile de astăzi:

Primăria Deva analizează cadrul legislativ care să permită alocări bugetare pentru dotările speciale necesare școlilor în această perioadă deosebită. Va fi făcută și analiza economică pentru sumele necesare dotării școlilor cu separatoare de protecție între băncile elevilor, stocuri-tampon de primă urgență pentru măști de protecție, viziere, materiale igenico-sanitare pentru igiena individuală a elevilor, materiale și servicii pentru dezinfectarea spațiilor de învățământ etc.

În cursul săptămânii viitoare, fiecare unitate școlară va înainta Primăriei propunerile pentru alocarea acestor sume.

Multe dintre școli au luat deja, pe perioada verii, măsurile de siguranță sanitară necesare începerii cursurilor: s-a reorganizat amplasarea băncilor din clase, au fost instalate bănci individuale, au fost instalate în unele licee separatoare de plexiglas, au fost delimitate traseele de acces ale elevilor, au fost completate parțial dotările cu aparatura necesară desfășurării cursurilor on-line etc.

La două dintre licee, respectiv Teglas Gabor și Șaguna, au fost făcute sondaje de opinie printre elevi și profesori privind modalitatea preferată de desfășurare a cursurilor iar rezultatele sunt următoarele:

  • Teglas Gabor – 97% dintre elevi doresc prezența fizică la cursuri
  • 93% dintre părinți doresc prezența fizică a copiilor lor la cursuri
  • Șaguna – 80% dintre părinți doresc prezența fizică a copiilor lor la cursuri

Această preferință, de participare a elevilor la cursuri în mod direct, față în față, este majoritară, însă soluțiile pe care fiecare școală le va propune vor fi făcute numai după consultarea comitetelor de părinți, elevilor și profesorilor.

Totul va depinde de evoluția situației epidemiologice. În data de 7 septembrie, DSP va comunica situația sanitară exactă, Inspectoratul Școlar General Hunedoara va trimite propunerile unităților de învățământ către Prefectură, apoi vor fi supuse aprobării  Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, care va lua decizia finală pentru fiecare unitate de învățământ în parte.

În ceea ce privește Creșa Municipală Deva, aceasta își va deschide porțile la data de 1 septembrie pentru copiii reînscriși din anul 2019-2020 și, în continuare, la data de 14 septembrie 2020 pentru cei înscriși pentru anul școlar 2020-2021, în condiții de siguranță sanitară pentru copii și personalul didactic și nedidactic al Creșei.

 

 

 

Nicolae-Florin OANCEA

Primarul Municipiului Deva

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *