În căutarea întrebărilor, cu Ovidiu Dragoş Argeşanu

„Puneţi întrebări şi căutaţi răspunsuri! Înţelesurile pe care le găseşti devin certitudini şi porţi către alte înţelesuri”, a spus dr. Ovidiu Dragoş Argeşanu la Deva, la conferința „Trezirea spirituală și conștiința de sine”.

 

Medicul, terapeutul şi scriitorul Ovidiu Dragoş Argeşanu este unul dintre mai cunoscuţi şi apreciaţi vorbitori care abordează lumea spirituală şi unul dintre cei mai respectaţi maeştri Reiki. Spune zâmbind: “E cel mai frumos atunci când vezi oameni care încep să gândească cu mintea lor!”

 

Interesul pentru “lumea de dincolo de lume” este tot mai mare, iar asta s-a văzut şi în sala de conferinţe unde organizatorul, Biblioteca Judeţeană “Ovid Densuşianu” Deva, s-a trezit cu un public extrem de numeros, iar locul s-a dovedit neîncăpător pentru sutele de oameni veniţi să-l asculte pe Ovidiu Dragoş Argeşanu.

Autorul mai multor cărţi de succes care se adresează practicanţilor reiki sau celor care vor să descopere lumea dincolo de percepţia fizică, Argeşanu a vorbit, a explicat, a exemplificat, a glumit şi a dat răspunsuri la întrebările celor din sală timp de câteva ceasuri bune. “Cred că oamenii au nevoie să găsească răspunsuri şi de asta vin. Nu ştiu în ce măsură sunt eu în stare să le ofer, eu pot să vorbesc din experienţa mea de om şi de terapeut, de medic. Cred că e important, pentru că găsirea unor răspunsuri la întrebări care ne macină ne aduce pacea. Până la urmă, fiecare îşi doreşte să ajungă la acel echilibru interior şi nu poţi ajunge acolo, până nu îţi răspunzi la întrebările existenţiale”, spune Argeşanu, care explică: “Trezirea spirituală e ca naşterea pe această planetă. Primul pas e să găseşti esenţa şi să înţelegi mecanismele pe care le-ai abordat. Noi suntem o pepinieră şi, ca să înţelegeţi, puteţi privi Pământul ca pe o uriaşă fermă. E adevărat că noi, oamenii, avem sentimente, raţiune, dar asemănăra dintre noi şi animale este foarte mare. Nu îmi place ideea de supraom, de om superior. Toţi mergem la toaletă la un moment dat şi atunci îţi dispare toată superioritatea! Putem să ne analizăm ca oameni chiar şi observând tot ce ţine regnul animal. Umanitatea nu e decât o altă formă de manifestare a spiritului, dar la un nivel superior de evoluţie. Da, suntem animale superioare şi avem capacitatea de a ne autodistruge.”

Degajat, Argeşanu se plimbă prin sală şi vorbeşte. Şi, deşi sunt sute de oameni înghesuiţi pe scaune sau în picioare, liniştea din jur e semn bun că toată lumea ascultă atent: “Din toate specimenele care se nasc pe planeta asta, sunt oameni care ajung să fie conştienţi de ei însuşi. Nu mulţi! Spunea Mântuitorul că grâul e copt, dar secerătorii sunt puţini. Noi acum, în aceste vremuri, asta facem: ne coacem. Sunt oameni care încep să gândească singuri, să vadă ce e în jur, să vadă schemele: familia, şcoala, serviciul. Toată lumea vrea să te bage într-o schemă:  te bagă la şcoală, trebuie să te adaptezi schemei, dacă nu, ai ADHD sau eşti autist. Sunt mult mai uşor de manipulat, de condus, schemele decât indivizii care îşi pun întrebări şi astea sunt primele semne ale trezirii spirituale”, arată Argeşanu care a povestit despre un caz din experienţa sa de medic psihiatru: “Pe secţia de psihiatrie a fost adusă o fetiţă pentru că se întorsese acasă de la şcoală şi, până să vină părinţii de la muncă, şi-a împletit părul, şi-a pus mărgeluţe şi şi-a pilit dinţii cu pila de unghii. Evident că au luat-o şi au internat-o. Am stat de vorbă ce ea. Ce se întâmplase? Drăguţa de ea era un spirit care trăise ultimele vieţi în Africa, unde, ce a făcut ea, era o formă de înfrumuseţare. Când s-a trezit spiritual, ca să se identifice cu ea însăşi, şi-a pilit dinţii. Asta nu înseamnă că toată lumea care se trezeşte spitual îşi pileşte dinţii. Nu!”, zâmbeşte terapeutul care atrage atenţia că trezirea spirituală nu este simplă: “Se manifestă toate simptomele din alte vieţi: pot să fie viziuni, să se deschidă capacităţi. Noi trăim într-o lume unde, orice ieşire din normalitate, se încadrează în patologic. Nu! Totul e o căutare, iar trezirea are loc, vrei, nu vrei!”

“Trezirea te face să devii alt om, să apară din tine alter ego-ul. Menirea mea e să vă deschid porţi, e problema ta dacă alegi să mergi mai departe”, susţine Argeşanu care a încercat să explice auditoriului că simptomele, chiar dacă par semne de boală, se pot transforma într-o mare aventură a spiritului: “Omul se trezeşte, pare buimac, îl strânge totul, totul deranjează. Începe balamucul, schisma între conştiinţă şi sine. Sunt oameni care pot fi încadraţi la sindromul maniaco-depresiv, există chiar şi posibilitatea să apară patologicul. Este tratabil? Da! Totul se întâmplă pe măsură ce omul îşi armonizează cele două părţi, până când cele două forme devin una. Asta face psihoterapia, dar medicaţia nu rezolvă problema de fond între conştiinţă şi sine. Mecanismul psihic e creat de Cineva pentru că e prea complex. Când omul ajunge la conducere, atunci vorbim de un trezit spiritual”.

Ovidiu Dragoş Argeşanu a vorbit şi despre copii, acei noi locuitori ai planetei, spirite puternice care îi uimesc pe cei din jur: “Sunt copii care se nasc direct treziţi, se pot manifesta ciudat din punctul nostru de vedere, şi pot fi catalogaţi cu ADHD sau ca autişti. Sunt de nestăpânit, au o putere interioară mai mare şi fac ce vor. Nu suntem pregătiţi pentru ei, nu avem în educaţie oameni care să-i abordeze altfel. Poate că, iniţial, aceşti copii au o frână în evoluţia intelectuală, dar îşi pot depăşi colegii dacă cineva se ocupă cu atenţie de ei. Copiii sunt sensibili şi deschişi către lumea spirituală, noi le-o închidem! Noi! Slavă Domnului că nu ne iau în seamă!” Terapeutul spune că oamenii au prostul obicei de a privi copiii doar ca trup şi nu ca spirit. “Noi ne uităm la formă şi la fond. Vedem doar drăgălăşenia sau, la unii, necazul. Poate este un spirit mare într-un trup mic, un spirit cu o misiune personală, mai uşoară sau mai grea. Sunt micuţi şi bolnavi? Poate au ales să plătească karma unui neam! Uitaţi-vă la lumea asta, totul funcţionează pe principiul recompensei sau al pedepsei. Încă de când sunt mici, se văd diferenţele – unul are minge, altul are maşină cu telecomandă. Eu nu cred că lumea e nedreptă, cred că universul e cât se poate de corect şi totul se acordă pe baza dreptului divin, pe care îl primeşti când te naşti”. Explicaţiile curg lin, mulţi înregistrează cu telefoanele: “Dumnezeul e cel care a gândul proiectul. Universul e armonie, natura e armonie şi are reguli stricte. E cumva un loc care nu e Dumnezeu? E cineva aici care e în afara Lui? Vrea cineva să intre?”, glumeşte Argeşanu pentru a menţine atmosfera destinsă în ciuda temelor grele abordate pe rând, în conferinţă.

S-a vorbit şi despre cărţi, cu atât mai mult cu cât, Ovidiu Dragoş Argeşanu publică de aproape două decenii, din anul 2000, când a apărut romanul „Devenirea”. Este rodul unei extraordinare experiențe trăite la Mănăstirea Cernica unde întâlnirea cu părintele Argatu, un cunoscut exorcist, l-a marcat pe studentul la medicină. Argeşanu s-a specializat pe psihoterapie-psihanaliză, apoi a descoperit diferite forme de terapie şi căi spirituale: Reiki, Karuna Reiki, dar a urmat şi cursuri de radiestezie, de chi kung. Sunt căutări pe care Ovidiu Dragoş Argeşanu le recomandă oricărui om care îşi doreşte îmbunătăţirea percepţiei despre lume şi viaţă: “Eu le spun să caute tot timpul, să nu renunţe niciodată la căutare. Nu cred că cineva deţine un adevăr absolut şi aici mă refer şi la persoane, şi la religii, şi la şcoli spirituale. Îi sfătuiesc să meargă să asculte cât mai mulţi, dar să nu dea importanţă prea mare nimănui. Eu sunt genul care cercetez tot, nici eu nu am putut să dau puterea mea oricui şi necondiţionat. Cred că fiecare are limitele şi limitările lui şi atunci e bine să iei de la fiecare ce are bun.”  A scris a doua sa carte, “Atacul PSI”, ca şi lucrare de doctorat, iar acum este autorul a zece volume.

Crede că lectura este esenţială: “Cititul te conectează la un scriitor, iar conectarea îţi dă părţi din emoţia sa, care se adaugă la sufletul tău pentru că orice scriitor pune ceva din sufletul lui în carte. Aşa, lecturând mult, se dezvoltă inteligenţa emoţională”. Cunoscută şi ca EQ, psihologii spun că inteligenţa emoţională este ceea ce ne ajută să ne adaptăm provocărilor vieţii şi să ne folosim mult mai eficient IQ-ul, coeficientul de inteligenţă. “Cei care citesc au un suflet mai mare! Citiţi orice! Eu prefer scriitorii care povestesc ceea ce au trăit. Sunt budist ca structură şi liberal ca idei şi prefer autorii care îşi scriu viaţa. Dincolo de sufletul lor, e energia vieţii, e “qi”-ul, forţa vitală, cea care dă viaţă. Eu public pentru a-mi supune ideile analizei oamenilor.”

Trei ore au trecut pe nesimţite, iar terapeutul a făcut un tur de forţă prin subiecte. S-a vorbit şi despre modele impuse în lume, chiar şi de Biserică: “S-a impus un model, dar Christos nu e om, iar cei care merg pe Golgota cu crucea în spate, nu sunt Christos. Eu nu îl contest pe Iisus, ci contest modul în care este prezentat. El nu a venit să fie copiat. Poţi fi cel mult o copie proastă a Lui s-au poţi alege să fii tu! Părintele Stăniloaie vorbea despre “unitatea în diversitate”, unitatea e Dumnezeu şi fiecare vine la El cu plusul lui, cu caracteristicile pozitive, atunci când te eliberezi de neiertări, de idei false. Când eşti pe drumul bun, e cel mai greu. Se fac actualizări karmice pe care le recunoşti – e momentul acela când îţi cad toate gardurile. Mai tai din frici, mai renunţi la o foiţă, la a doua, ca ceapa, până ajungi la tine. Când ai ajuns la tine, ai ajuns la toţi ceilalţi. Nu vă împiedicaţi de bunuri. Bogăţia nu e păcat şi sărăcia nu e virtute. O fetiţă care are o păpuşă e mult mai ataşată de ea decât o fetiţă care are 20 de jucării. Nu faptul că le ai, ci faptul că eşti ataşat de lucruri sau de locuri te desparte de Dumnezeu. Le dai altora din puterea ta. Ataşamentele te dezechilibrează, nu te centrează!”

S-a vorbit despre sărăcie sau bani, dar şi despre perioada dificilă în care se zbate România: “E o ţară ciudată, pare un balamuc şi aşa şi e. ai trecut granite, poţi respire. La noi, este ca un război: unii devin eroi, alţii victime, alţii călăi. Acum apar jefuitorii de cadavre, acum, în aceste vremuri, oamenii îşi arată adevărata faţă. În România, se cerne grâul de neghină. Suntem în focul focurilor. Amintiţi-vă că nuferii sunt cei care ies din mlaştini  Nu vă fie teamă! Vremurile extreme fac spiritul să crească, îi dau valoare. Amintiţi-vă că sabia se căleste în foc. E timpul să ieşiţi din fotolii, să faceţi experimente. Trăiţi! Dacă nu vă mişcaţi voi, vă aruncă viaţa. E cel mai mare păcat să îţi iroseşti viaţa, nu căutaţi confortul, viaţa uşoară. Dacă nu vă tremură sufletul, e tragic! Dacă nu vă supăraţi sau bucuraţi, e tragic! Deveniţi roboţei! Suferinţa te împinge către tine. Cizelarea e mai dură decât tăierea brută, aşa că nu aşteptaţi să vină universul să vă ia la şuturi, să vă ia tot ce iubiţi! Când nu evoluezi spiritual, când nu mergi înainte pe calea ta, apar, cei care te “ajută”: pierzi tot şi eşti silit să te mişti cumva. Toţi suntem pe o scară spirituală, fiecare pe locul lui”, arată Argeşanu

Cadou pentru suflet

Conferinţa s-a dorit a fi un cadou de suflet, înainte de 8 martie. Iniţiativa Bibliotecii judeţene Ovid Densuşianu de a aduce la Deva un terapeut cunoscut precum Ovidiu Dragoş Argeşanu s-a dovedit un succes deplin, confirmat de prezenţa masivă din sală, crede managerul instituţiei Sebastian Bara: “Este un excelent prilej de dialog, de a pune întrebări pentru cei care caută un răspuns competent şi documentat din partea unui om pasionat de marile întrebări ale existenţei omeneşti din această lume şi dincolo de ea. Multe lucruri despre care scrie şi vorbeşte el depăşesc poate capacitatea obişnuită de înţelegere, dar aprofundarea subiectelor din cărţile şi conferinţele sale ne poate deschide orizontul spiritual şi vom avea cu siguranţă o altă perspectivă asupra lumii în care trăim.” Ovidiu Dragoş Argeşanu s-a dovedit alegerea inspirată şi aplaudată: un terapeut, un antrenor al spiritului, un vorbitor care a ştiut să alterneze sfaturile cu atenţionări, îndemnurile cu o glumă bună care să şteargă cu un zâmbet cuta dintre sprâncenele ascultătorilor.

Chiar dacă a încercat mai multe domenii de activitate, medicul Ovidiu Dragoş Argeşanu şi-a găsit calea în aria spirituală: “Un adevărat maestru e cel mare te face să-şi pui întrebări. De ce sunt atâţia care nu înţeleg nimic? Pentru că asta aleg să facă! E ceva în rugăciunea Părintelui Argatu, când îşi cere iertare “pentru tot ce puteam să învăţ şi nu am învăţat”. Viaţa e o şcoală. Dumnezeu îţi dă otrava, dar şi antidotul. Ciudat este că antidotul îţi apare primul în viaţă, dar, din comoditate, alegi greşit. Când dai de necaz, te uiţi în urmă şi îţi dau seama că singur ţi-ai făcut problemele. Cum să nu ajungi acolo. Nu-i cere lui Dumnezeu doar să te audă, mai ascultă şi tu ce vrea să îţi spună! Orice lucru poate deveni act spiritual, dacă este trăit în Dumnezeu, dacă eşti conectat la energia care trebuie. De asta e mâncarea în mănăstire atât de bună, pentru că acolo călugăriţele se roagă în timp ce muncesc. E suficient să fii cu gândul acolo, Sus, ca să faci lucruri bune.”

 

Laura OANĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *