Cavalerii Templieri ai „Sfintei Cruci” din Deva, alături de Maestrul Ștefan Popa Popa’s, la deschiderea „Muzeului Popa’s” și Salonului Internațional de Caricatură de Presă și Arte Vizuale Satirice din Timișoara!

Timp de trei zile, în perioada 18-20 octombrie 2019, Timișoara a devenit veritabila „Capitală internațională a caricaturii și artei satirice de pe Mapamond”. Ajuns la cea de-a VII-a ediție, evenimentul a dobândit o notorietate răsunătoare pe coordonatele artei satirice internaționale. Inițiatorul, fondatorul și arhitectul Salonului Internațional de Caricatură de Presă și Arte Vizuale Satirice, care prefațează brandul „Timișoara – Capitală Culturală Europeană, 2021”, este nimeni altul decât reputatul artist plastic – Maestrul Ștefan Popa Popa’s, declarat în mod oficial Ambasador cultural al  Timișoarei!

La fel ca la edițiile anterioare, și de această dată, comunitatea ecumenică a Cavalerilor Templieri ai „Sfintei Cruci” din Deva, dar și Cavalerii de Assisi-Malta, i-au fost alături Maestrului Ștefan Popa Popa’s.

Cel care a realizat portretele Fericiților Episcopi Martiri români greco-catolici, beatificați de Sfântul Părinte Papa Francisc, la Blaj, pe „Câmpia Libertății”, în ziua de 2 iunie 2019, Maestrul Ștefan Popa Popa’s, a fost și este românul cu un „record” incontestabil: distins de trei Papi – Sf. Ioan Paul al II-lea, Benedict al XVI-lea și Francisc, autorul tuturor portretelor Papilor într-un album și premiatul cu rarisima „Palma d’Oro”.

Ediția a VII-a a Salonului Internațional de Caricatură de Presă și Arte Vizuale Satirice, desfășurată în incinta monumentului istoric Bastionul „Theresia” din Timișoara, a fost organizată impecabil de către „Fundația Popa’s Timișoara”, Consiliul Județean Timiș, Muzeul Național al Banatului, precum și de alți parteneri ai societății civile. La suita de evenimente grupate sub această egidă internațională, au luat parte peste 300 de artiști ai caricaturii din șase continente, precum și un public extrem de numeros, creând „cel mai mare regal al caricaturii de pe Mapamond pe pământul românesc”. Salonul s-a bucurat de participarea unor invitați de onoare ai elitei internaționale și românești, amintindu-i aici pe: Î.P.S. Ioan Selejan – Mitropolitul ortodox al Banatului, Antonio Calderon de Jesus, Jean Plantureux – Plantu, Thomas Gallego, Rudy Gheysens, Doru Bosiok, Grigori Katz, Ilya Katz, Konstantin Grossu, Aura Twarowska, Jugoslav Vlahovici, Stefan Wenczel, Dorel Vișan, Mihai Tatulici, Helmuth Duckadam, Elisabeta Lipă, Tudor Gheorghe ș.a. La această ediție, a ținut să fie prezent și Primarul Municipiului Deva, domnul Nicolae-Florin Oancea.

În chiar ziua când se împlineau 303 ani de la eliberarea Timișoarei din robia turcească de către Eugeniu de Savoya (1716-2019), 18 octombrie 2019, în incinta Bastionului „Theresia”, Garda Cetății Timișoarei „Eugeniu de Savoya”, împreună cu Asociația Ecumenică a Cavalerilor Templieri ai „Sfintei Cruci” din Deva, au onorat deschiderea prestigiosului „Salon Internațional al Caricaturii de Presă și Artei Satirice”. Debutul a fost acompaniat de cântecul și jocul tradițional bănățenesc, dar și de o salvă de tun, în cinstea Timișoarei și a Maestrului Popa’s. În chip cu totul insolit, dar simbolic, „Muzeul Popa’s” (singurul muzeu din România al unui artist aflat în viață!) s-a deschis, nu prin „tăiere de panglici”, ci prin tăierea unei bariere din sârmă ghimpată…

După vizionarea expoziției permanente din muzeu, Cavalerii deveni au condus și acompaniat întregul cortegiu al participanților în incinta Bastionului „Theresia”, unde a avut loc inaugurarea Salonului Internațional de Caricatură de Presă și Arte Vizuale Satirice, luând cuvântul invitații de onoare, timp în care au fost decernate premiile. De asemenea, artiștii invitați la eveniment au realizat, în mod gratuit, caricaturi live, la toți participanții.

În zilele de sâmbătă (19 octombrie) și duminică (20 octombrie), programul a continuat prin vernisarea de expoziții personale de caricatură românească și internațională, precum și cu o „Școală de caricatură și portret pentru copii”, activitate realizată în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Timiș.

Pentru trei zile, cetatea Timișoarei a lăsat grijile cotidiene de tot felul la o parte, devenind, în cel mai cavaleresc spirit, capitala internațională a graficii satirice și umoristice. Iar acest „miracol” românesc este meritul de netăgăduit al Maestrului Ștefan Popa Popa’s, un prieten de suflet al devenilor.

Precum spuneau strămoșii noștri, romanii: „Ad multos annos”, Maestre!

Dorin Petresc

GALERIE FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *