Ce se întâmplă cu pensiile hunedorenilor

1 octombrie 2018. Aceasta este data la care ar fi trebuit să înceapă recalcularea pensiilor a peste 10.500 de hunedoreni care au lucrat în grupele speciale de lucru. Este vorba de  actul normativ care elimină unele interpretări legate de aplicarea legii în ceea ce priveşte persoanele care au lucrat în grupele I şi II de muncă, cum este şi cazul pensionarilor care şi-au desfăşurat activitatea în sectoarele de minerit şi siderurgie ale judeţului Hunedoara, numai că la nivelul județului recalcularea a început cu “lucrăm”.

“Lucrăm. Recalcularea se face între 1 octombrie 2018 și 1 octombrie 2019. Am început să lucrăm la dosare. Astăzi (marți, 2 octombrie –n.r.) am început să lucrăm la ele. Dosarul se lucrează, se dă la verificat să se vadă dacă bat toate punctajele și apoi se emite decizia”, a declarat Cătălin Florin Olar, directorul Casei de Pensii Hunedoara.

Potrivit reprezentanților Casei de Pensii Hunedoara, este o muncă de Sisif recalcularea pensiilor celor care au lucrat în grupele I și II de muncă.

“Durează în funcție de complexitatea dosarului. La ei (mineri – n.r.) sunt dosare complicate că poate să aibă 60% subteran, poate să aibă 80% subteran, și se calculează în funcție de cât au subteran. Atâta se și împarte la stagiu de cotizare. Acum începem să lucrăm la dosare. Programul este nou și acum începem să îl rulăm ”, a mai spus sursa citată.

Potrivit legii, recalcularea dosarelor ar trebui să se facă până la data de 1 octombrie 2019. Peste 10.000 de pensionari din județul Hunedoara așteaptă să le fie recalculate dosarele.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *