Cea mai mare comunitate de maghiari din județ intră în sărbătoare

Cea mai mare comunitate de maghiari din județ intră în sărbătoare. În Valea Jiului trăiesc cei mai mulți etnici maghiari din județul Hunedoara. Pentru aceștia, luna mai este una de sărbătoare. În această perioadă, la nivelul întregului județ acolo unde există comunități de maghiari au loc Zilele Culturale Maghiare.

Municipiul Petroșani este și în acest an gazdă a unor inedite manifestări culturale care se vor desfășura, în perioada 16-18 mai 2019, sub genericul ”Zilele Culturii Maghiare” în Valea Jiului.

Una dintre acestea este cuprinsă în cadrul evenimentului intitulat ”Vernisajul artei plastice din Valea Jiului, pe drumul social-realismului și expresionismului”. Iubitorii de artă plastică din Valea Jiului vor putea admira o parte din lucrările unor artiști de renume, reprezentanți ai comunității maghiare care au trăit și au creat în regiunea Văii Jiului.

”Este vorba în primul rând despre lucrări realizate de artistul Iosif Matyas, care a fost multă vreme profesor de desen la Școala maghiară din Petroșani. Pe simeze, alături de lucrările acestuia, vor fi urcate și tablouri din diverse colecții particulare ale unor artiști cunoscuți în comunitatea maghiară din Valea Jiului precum Iosif Tellmann, Ervin Nagy, Bela Szilagy, Kalman Fodor și M. Makkai Piroska”,spune Eduard Wersanski.

Vernisajul expozițional va avea loc joi, 16 mai 2019 de la ora 18,30 în foaierul Teatrului Dramatic ”Ion D. Sîrbu” din Petroșani. Amfitrion va fi apreciatul artist plastic clujean Makkai János care, la rândul său, a trăit o perioadă din viața lui la Petroșani. Intrarea la acest eveniment este liberă.

Iubitorii de muzică bună din Petroșani vor avea ocazia de a se reîntâlni, în programul ”Zilelor Culturii Maghiare” cu renumitul cantautor maghiar Tamás Gábor. Acesta va susține un recital artistic la Petroșani, în seara zilei de sâmbătă, 18 mai 2019, de la ora 19,00 la Capela Fundației Sf. Francisc din centrul civic al municipiului Petroșani. Cu acest prilej, Tamás Gábor va prezenta și volumul de carte scris de către ziaristul Sucher Ervin, volum ce are ca subiect viața și cariera artistului. De asemenea, participarea este gratuită, în limita locurilor disponibile în sala de concert.

Și la Lupeni vor avea loc manifestări culturale. Asociația ”Eben Haezer” din Lupeni, coordonată de Dávid Benedekfy (președintele Organizației municipale Lupeni a UDMR) este organizatorul unei suite de evenimente culturale devenite tradiționale în comunitatea maghiară din Valea Jiului, reunite sub genericul ”Zilele Culturii Maghiare”.

”Este o sărbătoarea de tradiție a comunității maghiare din municipiul nostru, pe care ne bucurăm că reușim să o continuăm prin intermediul Asociației Eben Haezer. În același timp este o sărbătoare pe care, de fiecare dată, ne bucurăm să o putem împărtăși nu doar cu membri ai comunității maghiare, ci cu toți cetățenii din Lupeni care doresc acest lucru, care vor să se bucure de valorile noastre culturale și artistice și de câteva zile frumoasa în compania unor oameni minunați”, ne-a declarat Amalia Antal, unul dintre organizatorii acestui eveniment.

 

Colaborator

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *