Sondaj: 84% dintre români susţin remunerarea de către platformele online a organizaţiilor media

Un sondaj de opinie arată că 84% dintre români consideră că platformele online ar trebui să remunereze organizaţiile media pentru refolosirea conţinutului acestora.

În statele membre ale Uniunii Europene unde Directiva Drepturilor de Autor a fost intens dezbătută, 61% dintre repondenţi se tem că influenţa giganţilor din tehnologie compromite funcţionarea democraţiilor europene, iar 87% susţin legislaţia care garantează remunerarea artiştilor.

Europa Pentru Creatori a publicat joi rezultatele unui nou sondaj de opinie în rândul „statelor indecise” şi în Franţa, potrivit căruia un număr covârşitor de repondenţi (87%) sprijină legislaţia care protejează drepturile artiştilor. Datele arată, de asemenea, îngrijorarea profundă a cetăţenilor din cauza faptului că platformele de Internet pun în pericol democraţia în Europa, 67% apreciind că platformele au mai multă putere decât Uniunea Europeană şi 61% indicând că suveranitatea şi independenţa statelor europene sunt compromise de influenţa platformelor online.

Sondajul online, realizat de Harris Interactive, a chestionat 6.600 de cetăţeni cu vârste de peste 18 ani din Spania, Italia, Germania, Polonia, Cehia, România, Grecia şi Franţa (statele în care a fost dezbătută Directiva), pentru a afla percepţia acestora despre relaţiile dintre UE şi platformele de Internet şi protecţia şi remunerarea creatorilor.

Aceste state reprezintă aproximativ 60% din membrii Parlamentului European şi sunt decidenţi critici în dezbaterile privind Directiva Drepturilor de Autor.

În România, unde sondajul a fost realizat pe un eşantion de 800 de cetăţeni, percepţia este covârşitor în favoarea remunerării creatorilor de conţinut. Astfel, 91% dintre românii participanţi la sondaj s-au declarat de acord cu adoptarea unor reguli care să garanteze protecţia şi remunerarea creatorilor, iar 84% dintre repondenţi consideră că platformele online ar trebui să remunereze organizaţiile media pentru refolosirea conţinutului acestora.

De asemenea, 67% dintre români consideră că giganţii americani din tehnologie au mai multă putere decât Uniunea Europeană, iar 51% dintre repondenţi sunt de părere că giganţii din tehnologie compromit funcţionarea democraţiei în Europa.

„Aceste rezultate sunt extrem de relevante şi se constituie într-un semnal de alarmă pentru membrii Parlamentului European, înaintea votului asupra Directivei UE a Drepturilor de Autor, din 12 septembrie. Balanţa puterilor trebuie să fie schimbată în favoarea creatorilor şi cetăţenilor”, a spus Veronique Desbrosses, directorul general al Asociaţiei Europene a Autorilor şi Compozitorilor (European Grouping of
Societies of Authors and Composers – GESAC).

Sondajul de opinie mai arată că 66% dintre repondenţi cred că platformele online nu împart în mod corect veniturile cu creatorii de conţinut al căror conţinut apare pe site-urile respective, repondenţii din Franţa (76%) şi Germania (72%) arătând categoric că modul de distribuire a acestor venituri este incorect, şi că 81% dintre repondenţi cred că platformele ar trebui să remunereze mai corect organizaţiile media, cel mai mare număr de repondenţi care sunt total de acord ca legislaţia să echilibreze regulile jocului fiind în Germania (43%) şi România (41%).

„Acesta este primul sondaj de opinie realizat vreodată care analizează percepţia influenţei giganţilor mondiali din tehnologie asupra funcţionării democraţiei în  Europa. Rezultatele arată clar că cetăţenii aşteaptă acţiune”, a spus Jean-Daniel Lévy, coordinatorul departamentului Opinie al Harris Interactive.

Sondajul a fost realizat între 24 şi 30 august 2018 pe un eşantion reprezentativ de cetăţeni din ţările vizate.

Update: Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania a lansat o petiţie prin care solicită modificarea legilor actuale care reglementează internetul şi, în special, articolele privind drepturile de autor care favorizează tot mai mult giganţii tehnologiei în detrimentul utilizatorilor simpli.

 

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.