De trei luni se lucrează la înființarea unui comitet pentru CEH

Situația extrem de dificilă a Complexului Energetic Hunedoara i-a determinat pe oficialii de la Ministerul Energiei să acționeze. Doar verbal până acum. De trei luni, din martie, se discută de înființarea unui comitet interministerial pentru CEH, însă nici până acum nu s-a realizat acest lucru. Soluțiile pentru redresarea societății nu se mai află numai în sfera de competență a Ministerului Energiei. În plus, oficialii ministerului susțin că există riscul iminent ca activitatea termocentralei de la Mintia să fie suspendată, asta în condițiile în care, deja, la instanța de fond, s-a menținut procesul verbal emis de Garda de Mediu privind suspendarea activității. Din cauza problemelor profunde cu care se confruntă CEH, soluțiile pentru redresarea societății trebuie căutate într-un cadru mai larg.

În Memorandumul elaborat de Ministerul Energiei în luna martie 2018, având ca obiect “Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA – situația actuală șI perspective” se propune constituirea unui Comitet Interministerial care să identifice soluții pentru problemele patrimoniale, de mediu, de investiții (inclusiv în domeniul producerii, transportului și distribuției energiei termice în sistem centralizat în municipiile din Valea Jiului – unde sunt deservite cca. 2300 apartamente și Deva – unde sunt deservite cca. 5500 apartamente), sociale, inclusive posibilitatea de accesare de fonduri europene disponibile penrtu aceste situații. Ministerul Energiei a propus ca acest Comitet Interministerial să aibă întâlniri lunare și să elaboreze rapoarte trimestriale care să fie prezentate în ședințele de Guvern, în vederea stabilirii unor direcții de acțiune șI implementării de măsuri și programe realiste și eficiente care să faciliteze reorientarea economică a regiunii spre domenii viabile și sustenabile”, arată Ministerul Energiei.

Jumătate din ministere, dar și alte instituții ale statului trebuie să vină cu soluții “pentru salvarea activelor viabile din cadrul CEH trebuie discutate într-un context mai larg, cu implicarea efectivă a mai multor instituții – Ministerul Finanțelor Publice și ANAF, Ministerul Dezvoltării Regioinale și Administrației Publice, autoritățile locale, Ministerul Mediului, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Consiliul Concurenței, ANRE, ANRM”.

Guvernul încă lucrează la un memorandum pentru CEH. Din luna martie.

 

 

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *