CEH, la un pas de colaps

Complexul Energetic Hunedoara este gaura neagră a județului Hunedoara. Două miliarde pierderi. Așa se prezintă situația Complexului Energetic Hunedoara. Societatea este o gaură neagră pentru economie. Ministerul Energiei arată că activul net contabil este de minus 2.071.327.883 lei.

“Societatea Complexul Energetic Hunedoara – S.A. are o situație economică dificilă. Activul net contabil este negativ (- 2.071.327.883 lei), opinia auditorului financiar extern fiind aceea că “există o incertitudine care ar putea să pună în mod semnificativ la îndoială capacitatea Societății de a-și continua activitatea””, arată Ministerul Energiei.

Societatea se confruntă și cu alte riscuri. Inexistența lichidităților financiare se resimte în activitatea de producție. În subteran, minerii nu au cu ce lucra. Complexul Energetic Hunedoara este aprovizionat, cu mare dificultate, de furnizori.

“Furnizorii tradiționali de materiale de strictă necesitate solicită plata în avans; impactul este semnificativ, în special asupra securității activității miniere; există o serie de incertitudini legate de lipsa fondurilor pentru derularea unor programe de investiții obligatorii; societatea nu are un rating financiar, nu mai poate atrage finanțări și datorită faptului că nu mai are bunuri libere de sarcini pe care să le poată constitui drept garanții. Întreg patrimoniul societății se află sub sechestrul ANAF sau gajat în favoarea MFP”, mai arată ministerul.

Oficialii Ministerului Energiei subliniază că riscul ca CEH să intre în faliment este unul major, având în vedere problemele financiare.

“Riscul de insolvență/faliment – este cel mai mare risc cu care se confruntă societatea. Orice măsuri de restructurare/ reorganizare s-ar implementa la nivelul societății, odată cu o eventuala intrare în insolvență,  să fie stopate”, mai arată ministerul.

Complexul Energetic Hunedoara a jonglat cu insolvența. De două ori a intrat și ieșit din insolvență.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *