CEH și CEO favorizate în an electoral în detrimentul altor companii?

Complexele Energetice Hunedoara și Oltenia ar putea fi favorizate dacă se elimină contribuția de 2% din cifra de afaceri aplicată producătorilor de energie pe bază de cărbune. Reprezentanții Organizaţiei Patronale a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES), dar și cei ai Consiliului Concurenței susțin că o astfel de măsură ar fi discriminatorie și i-ar avantaja pe producătorii de energie pe bază de cărbune.

„Este evident că eliminarea contribuţiei doar pentru cărbune reprezintă o discriminare şi poate fi ajutor de stat. Sunt curios ce ar spune Comisia Europeană pe acest subiect, având în vedere că se acordă ajutor de stat pentru energia poluantă”, a arătat Martin Moise, președintele PATRES.

De altfel, nici Consiliul Concurenței nu are o părere pozitivă despre eliminarea taxei de 2% pentru companiile energetice. La o primă analiză, taxarea diferenţiată, dacă nu este justificată de logica sistemului fiscal general, ridică suspiciuni privind acordarea unui ajutor de stat pentru producătorii de energie pe bază de cărbune, susţine Consiliul Concurenţei.

„Un astfel de ajutor de stat ar putea fi justificat pentru activităţile care reprezintă servicii de interes economic general (SIEG), cum sunt serviciul public de alimentare cu energie termică pentru populaţie şi cel pentru siguranţa şi adecvanţa sistemului energetic naţional, în măsura în care această taxă se regăseşte în costurile implicate de prestarea serviciilor, costuri care sunt acoperite de către stat, ulterior, prin acordarea compensaţiei pentru SIEG. Această abordare ar trebui confirmată/agreată cu ANRE. Având în vedere că măsurile de sprijin acordate unor producători de energie pe cărbune (de exemplu Complexul Energetic Hunedoara) sunt în atenţia Comisiei Europene, vă recomandăm consultarea forului european cu privire la propunerea Ministerului Energiei”, arată oficialii Consiliului Concurenței.

Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de ordonanță de urgență care ar urma să modifice OUG 114, ordonanța  lăcomiei. Proiectul prevede scăderea taxei pe activele bancare și o nouă formulă de calcul pentru ROBOR, suspendă temporar cererea ca administratorii de fonduri de pensii din Pilonul II să-și majoreze capitalul social și aduce modificări în energie. Potrivit documentului, producătorii de energie electrică pe cărbune vor fi scutiți de plata taxei de 2% pe cifra de afaceri. Este o excepție pentru marile companii de stat CE Oltenia și Combinatul Hunedoara.

 

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.