CEH susține producătorii de energie regerabilă în afara legii

Complexul Energetic Hunedoara susține, în afara Constituției, dar și a reglementărilor legale, producătorii de energie verde. Mai mulți parlamentari din județul Gorj au inițiat un proiect de lege care prevede scutirea de la plata certificatelor verzi pentru energia consumată pentru funcţionarea carierelor miniere de la CEO, CEH şi CET Govora. Este vorba de scutirea de la plata certificatelor verzi pentru energia folosită în procesul propriu de producţie.

“Prin obligația de a achiziționa certificate verzi, în realitate Complexul Energetic Oltenia, CE Hunedoara și CET Govora subveționează direct producătorii de energie din resurse regenerabile, cu care concurează pe piața de energie electrică, acest lucru fiind în contradicție cu principiile stipulate în Consituția României: art. 135 alin. 2: “Statul trebuie să asigure: lit. (a) libertatea comerțului, protecția concurenței loiale, crearea cadrului favorabil penrtu valoririficarea tuturor factorilor de producție””, arată proiectul de lege inițiat de mai mulțI parlamentari. 

Potrivit parlamentarilor gorjeni, obligativitatea achiziționării de către CEH, CEO și CET Govora a certificatelor verzi încalcă și prevederile Legii Concurenței.

Producătorii pe bază de cărbune sunt afectațI atât în raport cu producătorii de E-SRE cât și cu Hidroelectrica și CN Nuclearelectrica, astfel că distorsiunile în piață nu sunt numai între producătorii de E-SRE și ceilalți producători, cât și între producătorii din surse convenționale. Obligația Complexului Energetic Oltenia, CE Hunedoara, CET Govora de cumpărare de CV pentru cărbune, accentuează riscurile de preț, de gestionare a resurselor și de constiuire a stocurilor, riscuri induse de modul de organizare a sectorului energetic cu producători monotehnologie care este specific României”, arată același document.

Proiectul a fost depus și așteaptă avizele necesare, iar mai apoi urmează să treacă de votul parlamentarilor.

 

 

 

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.