Cel mai bun instrument de detectare a victimelor

Trei pompieri hunedoreni  au participant la un stagiu național de pregătire pentru câini de salvare ”Asociația Câini de Salvare Transilvania” organizat în premieră în județul Hunedoara, la Costești, în perioada 21 – 25 martie, Tabăra națională pentru câini de salvare 2018.

Din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Iancu de Hunedoara„ al județului Hunedoara au participat la acest stagiu căpitanul Anca Firidon cu cățelușa labrador Kara, plutonierul major Robert Kulcsar cu ciobănescul german Bebe și plutonierul adjutant Grațian Dîncșorean cu ciobănescul belgian Diamond și ciobănescul german Rocky.

 

Echipele participante, unele cu misiuni dificile la activ, au exersat tehnici de căutare a victimelor în dărâmături, pe teren extrem de accidentat și în pădure precum și elemente de dresaj și obediență. Aportul echipelor canine, în misiunile de căutare și salvare a persoanelor prinse sub dărâmături în urma unor cataclisme naturale sau dispărute în pădure, în avalanșe sau în alte situații ostile vieții, este vital întrucât simțul olfactiv al câinilor este și la ora actuală cel mai bun „instrument„ de detectare a victimelor în ciuda avansului tehnologic existent. Tabăra a strâns la start 23 de conducători cu 32 de câini din județele Cluj, Hunedoara, Alba, Arad, Timiș și București din Asociația Câini de Salvare Transilvania, Inspectoratele pentru Situații de Urgență Hunedoara și Arad, Salvamont Alba și Clubul Câinilor Utilitari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *