Cetățeni izolați, mașini controlate, porci sacrificați și județ în alertă

Primul focar de pestă porcină africană din județul Hunedoara a fost confirmat, în urma analizelor de laborator, la Vulcan. În urma acestui fapt, s-au luat o serie de măsuri. În cadrul ședinței Unității Locale de Decizie (ULD) din cadrul Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara (CJSU), convocat de prefectul județului Hunedoara, Fabius Tiberiu Kiszely, în calitate de președinte al CJSU, a fost aprobat prin Hotărârea nr. 8 din 28 august 2019 „Planul de măsuri privind combaterea focarului de pestă porcină africană din localitatea Vulcan, județul Hunedoara precum și măsurile care se impun în zonele de restricție”.

În exploatația în care s-a declarat focarul de boală au existat 3 porcine, 2 găsite moarte în data de 24.08.2019 și una eutanasiată sub supraveghere sanitară veterinară, deoarece prezenta semne de boală specifice pestei porcine africane. La data întocmirii programului de măsuri în exploatația infectată nu mai există nici o suină.

Una din măsuri prevede că circulația persoanelor, înspre sau dinspre exploatație, se va face doar cu avizul DSVSA Hunedoara și intrarea sau ieșirea vehiculelor, înspre sau dinspre exploatație, se va face doar cu avizul DSVSA Hunedoara;

În plus, se vor identifica de îndată toate căile posibile de intrare/ieșire, a persoanelor, din localitatea Vulcan, Str. Jiului și se instituie filtre rutiere de dezinfecție la toate ieșirile/intrările din zona de protecție a teritoriului județului Hunedoara

Au fost stabilite și zonele de restricție. În acest sens, a fost delimitată în jurul focarului de pestă porcină africană zona de restricţie care este formată din zona de protecţie (ZP) şi zona de supraveghere (ZS).

Zona de protecție se compune dintr-o parte din teritoriul comunitar pe o rază de cel puțin 3 kilometri în jurul exploatației infectate, iar zona de supraveghere este de 10 km, în care este inclusă și zona de protecție.

Localitățile care se încadrează în zona de supraveghere sunt: Vulcan, Aninoasa, Lupeni, Dealu Babii, Merișor, Bănița, Dâlja Mare, Petroșani și Iscroni. În aceste cazuri, trebuie să se efectueze un recensământ al tuturor exploatațiilor de porcine.

Totodată, în urma anchetei epidemiologice efectuate în localitatea Vulcan, str. Jiului s-a constatat că nu mai sunt alte suspiciuni de Pestă Porcină Africană și nu s-au depistat alți porci bolnavi cu semne clinice specifice bolii.

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.