Cetățile istorice ar putea ajunge la Consiliul Județean Hunedoara

Consiliul Județean Hunedoara ar putea prelua în administrare toate siturile arheologice din județul Hunedoara. Consilierii județeni vor analiza, în cadrul ședinței din 28 februarie, posibilitatea de preluare a tuturor monumentelor istorice înscrise în Patrimoniul UNESCO din județ, care vizează siturile dacice.

În prezent, în subordinea Serviciului Public de Administrare a Monumentelor Istorice al Consiliului județean Hunedoara se află doar situl dacic de la Sarmizegetusa Regia din Munții Orăștiei. Succesul turistic de care acesta s-a bucurat în ultimii ani, grație investițiilor realizate în infrastructura de acces și în promovarea acestui obiectiv de către CJH, împreună cu dorința de a valorifica la potențial maxim turismul istoric conferit de întregul ansamblu al siturilor dacice din județul Hunedoara, a determinat această instituție să solicite Ministerului Culturii preluarea în administrare și a celorlalte vestigii dacice din județ, respectiv Cetatea dacică de la Costești Cetățuia; Cetatea dacică de la Costești Blidaru; Cetatea dacică de la Luncani – Piatra Roșie; Cetatea dacică de la Bănița.

De asemenea, Consiliul județean Hunedoara își propune să preia în administrare și situl arheologic Grădiștea de Munte, mai exact punctul ”Masivul Fețele Albe”, parte a monumentului istoric UNESCO ”Sarmizegetusa Regia”.

Până la preluarea în administrare a cetăților arheologice mai sunt însă de îndeplinit o serie de pași. Dacă plenul CJH va decide în favoarea acestui proiect de hotărâre este necesară notificarea Ministerului Culturii. Apoi, printr-o hotărâre de Guvern, cetățile ar urma să treacă în administrarea forului județean.

 

Colaborator

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.