Chiar credeți ce declarați, domnule Bobouțanu?

Despre țipuritori

Sunt convins că în urma acestui articol țipuritorii de serviciu vor ieși din tranșee, cu pieptul dezgolit în fața “gloanțelor”, pentru a-și apăra glia, a se înțelege contul în care beneficiarul trimite banii pentru prestațiile  realizate pe tărâmul facebook-ului. Semeni de ai noștri, care nu au făcut nimic toată viața lor, doar au băgat de vină altora, de regulă celor care chiar fac, își ocupă timpul asigurând confortul stăpânului, foarte sensibil, care nu acceptă de loc să fie atins,- Doamne ferește!- cu vorbe. Dar fiind încă în democrație, fiecare are o părere pe care are voie să o exprime.

Tinerii și Hunedoara

Pentru a fi obiectiv, voi specifica de la începutul acestui articol că fenomenul migrației tinerilor se întâmplă de foarte mulți ani. Nu este un fapt specific al  perioadei „Dan Bobouțanu”. Totuși, trebuie să tragem un semnal de alarmă pentru că este timpul să avem un moment zero!

După restructurările care au schimbat fața orașului, noul mediu economic a oferit puține șanse tinerilor capabili, cu studii universitare, cu aspirații pentru o carieră, să-și gasească un loc de muncă în meserii precum specialist IT, ce poate fi programator sau informatician, medicină, specialist statistică și analiști business, consilieri în genetică și asistenți terapie persoane vârstnice, specialist outsourcing, specialist în construcții, în biotehnologie sau în avocatură, etc. Așa că după ce termină cursurile unei facultăți aceștia rămân în orașele în care au studiat sau pleacă în alte țări. Rareori se întorc în Hunedoara. Nici măcar tinerii care au absolvit o școală profesională nu prea mai rămân aici și, după o perioadă de practică, se îndreaptă spre alte zări.

 Oferte pentru studii superioare la Hunedoara

Cu tot respectul pentru Facultatea de Inginerie din Hunedoara unde găsim următoarele specializări: Ingineria Autovehiculelor, Inginerie Electrică, Ingineria Mediului, Inginerie şi Management, Ştiinţe Inginereşti Aplicate, opțiunile celor tineri nu sunt rezolvate. Vorbim aici de aproximativ 800 de studenți la cursurile de licență și masterat într-un ciclu de învățământ. În timp ce în ultimul an în jur de 500 de elevi termină liceul, Facultatea de Inginerie din Hunedoara scoate la concurs în jur de 170 de locuri la licență și 125 locuri fără taxă și 25 locuri cu taxă pentru masterat. De asemenea, Universitatea din Petroșani prin Facultatea de Științe Economice de la Hunedoara pune la dispoziția candidațiilor 150 de locuri la 2 specializări –  Economia comerțului, turismului și a serviciilor și Management. După finalizarea studiilor tinerii absolvenți caută să se angajeze în funcție de specializarea obținută. Numeri pe degetele unei mâini firmele hunedorene, în care antreprenori locali, cu dragoste pentru oraș, se încăpățânează să reziste agresiunilor de tot felul. Mulți absolvenți sunt obligați să găsească locuri de muncă în Sebes, în Timișoara, în Cluj Napoca sau peste graniță.

Dacă ne uităm la orașele din jur, observăm că lucrurile stau mult mai bine la Cluj Napoca, Sibiu, Alba Iulia, Sebeș, Arad, Timișoara, Oradea, tinerii au alternative, găsesc locuri de muncă într-o ofertă variată. Au posibilitatea să-și petreacă timpul liber cu un calendar bogat în evenimente sportive și culturale. De altfel dacă studiem oferta angajatorilor cu ocazia organizării Bursei locurilor de muncă observăm că rareori se găsesc posturi pentru tinerii cu studii superioare, iar atunci când sunt, numărul lor este foarte mic. În același timp, investitorii români sau străini din judetul Hunedoara, se plâng că nu mai găsesc oameni interesați să se angajeze. În mare parte, forța de muncă migrează spre orașe unde există o ofertă variată și job-uri mult mai bine plătite sau în alte țări. Aspectul orașului, posibilitățile de a petrece timpul liber, sunt, de asemenea, foarte importante. Iar din acest punct de vedere, Hunedoara este un deșert!

Bobouțanu a promis o investiție de 100 mil. de euro!

La Simeria vine firma Bosch. S-a discutat în presă cum că primarul de la Hunedoara i-ar fi fugărit. Oricum, este clar că, în timp ce primarii din Simeria și Orăștie au reușit să atragă învestitori ce vor asigura mii de locuri de muncă, la Hunedoara lucrurile nu se mișcă. Milioanele de euro atrase din fonduri europene sau guvernamentale, și acelea aflate „în pădure”, ca pielea ursului, nu deschid calea spre crearea de noi locuri de muncă! Nu există o viziune de dezvoltare  a orașului pe mai mulți ani, și acest lucru va afecta economia localității în viitor. Bobouțanu a ales să arunce „la coș” ideile predecesorilor, cu excepția pietonalei și a proiectelor de finanțare europeană depuse de alții, a căror paternitate o revendică. Dar se pare că nu-i pasă ce se va întâmpla în viitor, atâta timp cât numărul vizitatorilor la Castelul Corvinilor crește și cele 35 de proiecte vor schimba, zic el și aplaudacii, fața unor zone din oraș. Spoiala este susținută și prezentată cu mult aplomb de o anumită presă ce acceptă să fie controlată prin contracte de promovare bine plătite. Rata mică de creștere a turiștilor în mandatul lui Bobouțanu, sub media județului, semn că “benzina” cu care creșterea a fost alimentată în trecut se cam termină, pe măsură ce promovarea monumentului se face cu ageamii care risipesc banii pe cheltuieli numai de ei știute, este trecută sub tăcere.

La fel, este trecut sub tăcere faptul că niciun investitor important nu a demarat vreo investiție în aproape doi ani de mandat ai lui Bobouțanu! Unde sunt investitorii, despre care Bobouțanu susținea în campanie că sunt ținuți la poarta orașului, poartă pe care el le-o va deschide?

Încurajat de aplaudaci, Bobouțanu se comportă cu cetățenii ca și când ar fi mai presus de Iancu de Hunedoara!

Rețeta susținerii mediatice este bine cunoscută. În momentul în care primarul este criticat, sar slugoii și îl acoperă imediat cu lături pe cel care a îndrăznit să-l tragă de mânecă. În absența replicii, niște „băieți” care s-au auzit singuri pe piața media în zonă, ani de zile, încearcă să creeze impresia că Bobouțanu ar fi intangibil, că deține adevărul absolut, că hotărârile sale sunt imbatabile. Deranj mare, dacă îndrăznește cineva să aibă altă părere! Curg insultele râuri-râuri! Să nu uitați, ”stimabililor”, că democrația oferă dreptul tuturor cetățenilor de a se exprima și de a atenționa pe cei care conduc sau administrează comunitățile, iar aceștia ar trebui să-și asume această situație. Iar Bobouțanu, primar PSD, cu consiliul local și județean controlat de PSD, cu guvern PSD, cu o colegă deputată ajunsă ministru, are toate pârghiile să facă, nu mai are pe cine să dea vina!

Din păcate, starea orașului este precară, iar perspectiva este și mai proastă! Manipularea vizibilă, prin promovarea unor pseudo-succese încearcă să cosmetizeze și să acopere situația delicată prin care trecem.

În loc să-și pună aplaudacii să-i ridice monumente plătite din bani publici, Bobouțanu ar trebui să recunoască dificultățile prin care trece Hunedoara, să propună un proiect de dezvoltare a Hunedoarei pe termen mediu și lung să-l implementeze pas cu pas, în acord cu toate forțele politice ale orașului. Dar pentru asta, ar trebui să coboare din turnul de fildeș în care s-a urcat și să recunoască, măcar în sinea lui, că nu este cel mai frumos, mai deștept și mai devreme acasă primar din toate locurile și din toate timpurile! Că nu este mai presus decât însuși Iancu de Hunedoara! Și să se poarte ca atare!

Cineva căruia chiar îi pasă de oraș, n-ar trebui să doarmă liniștit gândindu-se ce se va întâmpla, peste 10 sau 15 ani, dacă nu se vor găsi soluții ca tinerii de acum să rămână sau să se întoarcă în oraș!

 

Mircea GOIAN

2 comentarii la „Chiar credeți ce declarați, domnule Bobouțanu?

  • 20 martie 2018 la 9:10
    Permalink

    Nici un PRIMAR nu va face un PROGRAM de DEZVOLTARE a ,,URBEI” pe termen
    MEDIU~8 ani sau LUNG~20ani din motive
    PERSONALE/POLITICE.
    1.Ce rost are să îl,,FACĂ”dacă nu știe dacă
    va mai fi ales ptr. al aplica ?
    2. Cel ce va urma NU are nici un interes
    să îl aplice ori cât de,,BUN” ar fi .POLITIC
    nu poate fi acceptat!
    3.PRIMARUL în funcție în primul mandat
    ,,RĂSPLĂTEȘTE” pe,,CEI” care au
    ,,CONTRIBUIT” la ALEGERI și sub diferite
    ,,FORME ASCUNSE” își rotunjenzește
    ,,AVEREA PERSONALĂ”!
    4.HUNEDOARA este un oraș,,MORT”
    din punct de vedere ECONOMIC și
    FINANCIAR ptr. INVESTITORI!
    – INFRASTRUCTURA nu o ajută find la un
    ,,CAPÂT de DRUM” județean,iar rețeaua
    C.F.R. …ÎNCHISĂ!
    -Mână de lucru CALIFICATĂ nu mai există,iar ce mai este migrează în alte
    localități pe un salariu mai bun sau pleacă
    din ȚARĂ.
    – Populați a scăzut sub 50.000loc. și este
    îmbătrânită~25.000/pensionari.
    -TURISMUL =CASTEL se susține pe o imagine mitică/religioasă a lui
    ARSENIE BOCA.TURIȘTII=PELERINII în trecere se mai opresc și pe la CASTEL care
    în afar de ARHITECTURA sa și legendarul
    JÁNOȘ HUNYADI nu oferă NIMIC .Este ….
    GOL !
    In concluzie totul se rezumă pe
    TERMEN SCURT cu beneficii personale
    ptr.,,CEI” aflați la putere și ,,GAȘCA LOR”
    pe BANI PUBLICI la care cetățeanul de
    rând NU are acces la modul cum sau
    cheltuit acești BANI și nici NU prea îl
    interesează !
    Pe această IGNORANȚĂ a ajuns
    HUNEDOARA să fie considerată un
    ORAȘ….,,MORT” !

    Răspunde
  • 21 martie 2018 la 12:53
    Permalink

    de unde sti ca nu prea ne intereseaza ce se intampla cu bani publici? si ce daca sunt multi pensionari asta nu inseamna ca sunt morti ,aveti toti o problema cu pensionari ,Hunedoara nu este un oras mort cum tot va plangeti ba din potriva speranta moare ultima

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *