Chimistul hunedorean certificat de Microsoft

Este licențiat în chimie, având chiar invenții în acest domeniu. Cu toate acestea tot un fel de ”chimie” i-a schimbat destinul profesional.  Marcel Neicu a simțit de tânăr o atracție deosebită pentru programarea calculatoarele. Așa se face că în doar câțiva ani hunedoreanul a devenit unul din producătorii locali de software ale cărui produse informatice, certificate de Microsoft, sunt folosite în sute de firme românești

Legătura nechimică

Ce legătură există între chimie şi Microsoft la Deva? Realitatea locală consemnează  o singură conexiune: Marcel Neicu.  De profesie inginer chimist, hunedoreanul a fost practic „deturnat” profesional  la începutul carierei de exotismul unui nou domeniu abia apărut în România anilor ‘80: IT-ul. „Am lucrat numai vreo patru ani ca inginer chimist. Am avut chiar o invenţie în domeniu ce se referea la o metodă originală de cauciucare a ţevilor de transport  lichide corozive. După ce fabrica socialistă unde lucram şi-a făcut centru de calcul am dat un fel de simultan între munca de chimist şi cea de programator. În fine, în 1989 am renunţat complet la chimie pentru informatică”, spune Marian Neicu.

Primul client, un fost coleg

Specialistul a scris primul soft care a permis emularea unei reţele informatice în intreprinderea unde lucra şi a fost, după 1990,  unul din primii programatori hunedoreni dedicaţi scrierii softului de bussines. „Primul client a fost un fost coleg pentru care am scris un program de contabilitate. Primii bani câştigaţi ca softist mi-au permis doar să mă cinstesc o dată la restaurant”, îşi aminteşte Marian Neicu.  Inevitabil, la puţin timp fostul chimist şi-a făcut propria firmă de soft. În peste 20 ani de activitate a reuşit să dezvolte o serie originală de soluţii informatice complexe  pentru firme, obţinând în anul 2005 statutul de „Microsoft Certified Partner”  prin care gigantul american recunoaşte eficienţa profesională a lui Marian Neicu.

De patru ori de la zero

În cariera sa de programator, Marian Neicu a fost nevoit să o ia de la început de patru ori. „Ca să rămân competitiv  am reînvăţat programarea  de la „greenfield”  la fiecare nouă generaţie de softuri şi sisteme de operare. Trecerea de la  CP-M, la MS-DOS şi apoi la Windows  au fost provocări greu de trecut fiind principala cauză pentru care excelenţi programatori au abandonat meseria”, spune informaticianul.

La ”supermarket” e mai scump

Marian Neicu însă a perseverat. În lumea marilor producători de software de business, compania hunedoreanului ar fi asimilată astăzi cu un “boutique”: câțiva angajaţi, trei birouri şi un produs informatic destinat monitorizării complete a afacerilor. Spre deosebire de comerţ, însă, în IT dimensiunea afacerii chiar nu contează. Deosebită este și relaţia dintre preţurile produselor soft de la ”boutique” și cele de la marile companii de programe informatice în sensul că, spre deosebire de comerț, în informatică “la supermarket” e mai scump!

Viața pe o piață mică

Multinaţionalele producătoare de software de business (SAP, de exemplu) vizează companii-client care au de la 1500 de salariaţi în sus şi pot suporta tarife de consultanţă de 200-300 de euro pe oră. Compania lui Marian Neicu are tarife cu un ordin de mărime mai mic. “Eu evoluez pe piaţa mică de software, şi mă refer la puterea financiară a acestei pieţe. Clienţii mei sunt exclusiv IMM-uri româneşti cu până la 150 de salariaţi. Tipul de afaceri de acest gen nu are nevoie de serviciile unui mamut IT (costuri exorbitante), în timp ce pentru acesta nu sunt rentabile “small solutions” (soluțiile de mică amploare – din eng.) pe care IMM-urile le cer. Aici mă poziţionez eu pe piaţă şi satisfac cererea”, explică Marian Neicu. Spre deosebire de firmele mari de soft, cea hunedoreană mai are un avantaj: îşi permite să personalizeze software-ul exact pe nevoile clientului.

Ce produce Marian Neicu?

Tehnic vorbind, Marian Neicu a creat un ERP (Enterprise Resource Planning – soft de planificare a resurselor întreprinderii) pe care l-a dezvoltat timp de mai bine de 15 ani. În practică, este vorba de un software modular care permite oricărui administrator de IMM să-şi gestioneze şi urmărească în toate aspectele ei activitatea firmei, fie ea comerţ, producţie, hotelieră sau alimentaţie publică.

În programare produsul nu e niciodată ”gata”

Upgrade-ul este unul dintre factorii de stres al oricărui softist! Viteza tot mai mare cu care se schimbă tehnologiile în IT a făcut ca la fiecare doi ani, din 1994 încoace, Marian Neicu să-şi “porteze” softul pe noi medii de dezvoltare şi device-uri. “Din două în două zile updatăm softul, iar o dată la doi ani lansăm pe piaţă un upgrade al programului, care se articulează acum din câteva milioane de linii de cod”, spune Marian Neicu. Una dintre modificări a fost impusă de evoluţia telefoniei mobile şi apariţia smartphone-ului. “Am scris funcţii care transformă telefonul mobil în instrument de colectare date pentru ERP. De exemplu, clienţii noştri îşi pot folosi smartphone-ul pentru a efectua un inventar în propriul depozit sau pentru a culege în teren datele specifice ale agenţilor de comerţ”, spune întreprinzătorul.

 

Adrian SĂLĂGEAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *