Cine este Bogdan Aurescu, posibil Ministru al Afacerilor Externe

Numele ocupanților celor 16 ministere din guvernul PNL:

 1. Ministerul Afacerilor Externe  – Bogdan Aurescu
 2. Ministerul Afacerilor Interne – Laurențiu Leoreanu
 3. Ministerul Apărării Naționale – Nicolae Ciucă
 4. Ministerul Finanțelor – Florin Cîțu
 5. Ministerul Economiei – Virgil Popescu
 6. Ministerul Dezvoltării – Raluca Turcan
 7. Ministerul Justiției – Cătălin Predoiu
 8. Ministerul Agriculturii – Adrian Oros
 9. Ministerul Muncii – Violeta Alexandru
 10. Ministerul Mediului – Costel Alexe
 11. Ministerul Educației  – Monica Anisie
 12. Ministerul Fondurilor Europene – un independent (posibil Sorin Maxim)
 13. Ministerul Tineretului și Sportului – Sorin Moldovan
 14. Ministerul Transporturilor – Lucian Bode
 15. Ministerul Culturii – Liviu Brătescu
 16. Ministerul Sănătății – Victor Costache

 

Diplomat de carieră, Bogdan Aurescu (n. 1973) a fost Ministrul Afacerilor Externe al României între 24 noiembrie 2014 şi 17 noiembrie 2015.

Între 2009 şi 2014 a fost Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Externe (februarie 2009 – august 2010 – Secretar de Stat pentru afaceri strategice; august 2010 – februarie 2012 –  Secretar de Stat pentru afaceri europene, coordonând, de asemenea, Direcţia Politici de Securitate; martie – iunie 2012 – Secretar de Stat pentru afaceri globale; iunie 2012 – noiembrie 2014 – Secretar de Stat pentru afaceri strategice). Are gradul diplomatic de ambasador.

Lucrează în MAE român din 1996, începându-şi activitatea în cadrul Direcţiei Juridice şi Tratate, ca referent relaţii. Între 1998 şi 2003 a ocupat succesiv funcţiile de consilier în cadrul Cabinetului Ministrului, director adjunct al Direcţiei Juridice şi Tratate, director al Cabinetului Ministrului, director al Direcţiei Juridice şi Tratate / Drept Internaţional şi Tratate, director general al Direcţiei Generale Afaceri Juridice.

În perioada 2003-2004 a deţinut, în cadrul MAE român, funcţia de Subsecretar de Stat – Agentul Guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului, iar în intervalul 2004-2005 pe cea de secretar de stat pentru afaceri europene. Între septembrie 2004 şi 3 februarie 2009, Bogdan Aurescu a fost Agentul României pentru Curtea Internaţională de Justiţie, în procesul privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră (România c. Ucraina). În perioada 2010-2011 a fost negociator-şef pentru România al Acordului româno-american privind apărarea antirachetă şi al Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România şi SUA.

Este membru al Comisiei ONU de Drept Internaţional, al Curţii Permanente de Arbitraj de la Haga, membru supleant în Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) a Consiliului Europei şi Arbitru desemnat de România în conformitate cu articolul 2 din Anexa VII la Convenţia ONU privind Dreptul Mării. Este, de asemenea, preşedintele Ramurii Române a „International Law Association” (Londra), redactor-şef al Revistei Române de Drept Internaţional, membru al Colegiului de Redacţie al revistei Curierul Judiciar, al Consiliului Ştiinţific al revistei ACTA Universitatis Lucian Blaga (Sibiu) şi al Consiliului Ştiinţific al Revistei de Drept Constituţional.

Bogdan Aurescu este profesor universitar în cadrul Departamentului de Drept Public al Facultăţii de Drept, Universitatea din Bucureşti (unde predă Drept Internaţional Public, Organizaţii şi Relaţii Internaţionale, Jurisdicţii Internaţionale, Dreptul Internaţional al Protecţiei Minorităţilor). A debutat în activitatea didactică în anul 1998 (asistent universitar 2002-2004; lector universitar 2004-2012, conferenţiar universitar 2012-2015, profesor universitar din 2015). A mai predat/predă şi în cadrul altor instituţii academice cum ar fi Academia Diplomatică/Institutul Diplomatic Român, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Universitatea „Nicolae Titulescu” din Bucureşti. În iulie 2006 a fost visiting professor la Facultatea de Drept a Universităţii din Hamburg, în cadrul mobilităţii ERASMUS Teaching Staff.

Este doctor în ştiinţe juridice, specializarea drept, cu calificativul „foarte bine” şi distincţia «Summa cum Laude», cu teza „Conceptul de suveranitate şi supremaţia dreptului internaţional” (2003). A finalizat programul de cercetare post-doctorală cu calificativul „excelent” în domeniile Dreptul Internaţional al Protecţiei Minorităţilor, Drept Internaţional Umanitar, Dreptul Internaţional al Refugiaţilor şi Drept Internaţional Penal, cu tema „Evoluţii în relaţia dintre stat şi individ în domeniul dreptului internaţional al protecţiei minorităţilor şi al protecţiei internaţionale a persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale” (2011).

Bogdan Aurescu a absolvit Colegiul Naţional „Sfântul Sava” (1992), Facultăţile de Drept (1996, cu Diplomă de Merit) şi Istorie (1998) ale Universităţii din Bucureşti, Institutul Franco-Român de Dreptul Afacerilor şi Cooperare Internaţională „Nicolae Titulescu – Henri Capitant” (1996) şi Colegiul Naţional de Apărare din Bucureşti (2000).

În 2002 a primit din partea MAE „Diploma de merit pentru contribuţie de excepţie la activitatea diplomatică a României” şi în 2009 „Diploma de excelenţă pentru merite deosebite în cariera diplomatică şi contribuţia excepţională în procesul „Delimitarea maritimă în Marea Neagră” (România c. Ucraina) de la Curtea Internaţională de Justiţie”. A fost decorat cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler (2002), Ordinul Meritul Diplomatic în grad de Cavaler (2007), Ordinul Naţional Steaua României (2009) în grad de Cavaler, Crucea de Comandor al Ordinului de Merit al Republicii Polone (2009), Ordinul Naţional Steaua României în grad de Ofiţer (2013), Emblema de Onoare a Statului Major General, MApN român (2013), Medalia de Aur a Forţelor Armate Poloneze (2013) şi Ordinul Naţional Legiunea de Onoare al Republicii Franceze, în grad de Cavaler (2016).

Este autor, co-autor sau coordonator al unui număr de 15 volume în domeniul dreptului internaţional, 26 capitole publicate în volume colective, 17 studii publicate în volume ale conferinţelor internaţionale de specialitate şi peste 140 de articole, studii, comentarii, recenzii publicate în reviste româneşti şi străine, cum ar fi Revista Română de Drept Internaţional, Analele Universităţii din Bucureşti-Seria Drept, Curierul Judiciar, Annuaire Français de Droit International, The International Journal of Marine and Coastal Law, Helsinki Monitor. Security and Human Rights, European Yearbook of Minority Issues, Revue Hellenique de Droit International, Chinese Journal of International Law. Ca membru supleant (expert juridic independent) al Comisiei de la Veneţia, a fost raportor sau co-raportor pentru 29 de rapoarte, opinii sau studii ale acestei instituţii.

Bogdan Aurescu a fost numit Consilier Prezidențial pentru politică externă la data de 6 mai 2016.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *