Cine scapă de concedieri?

Guvernul Tudose nu mai ştie cum să limiteze dezastrul bugetar provocat de incompetenţa PSD şi ALDE la guvernare. Programele de guvernare, două în doar șase luni, îi strâng rău în corzi  pe roșii care au câștigat alegerile, mințind de dimineața până seara. De aceea, prima măsură sigură, anunţată încă de la învestitura Guvernului, este blocarea angajărilor în sistemul public. Domnului Tudose pare că nu-i pasă că prin această măsură disperată va lovi, în primul rând, în şansa tinerilor de a se integra într-un loc de muncă,  în sectorul public. Totodată, prin această măsură, Tudose recunoaște lipsa de onestitate a aparatului executiv, central și descentralizat, privind politica de personal.

Recent, Institutul Naţional de Statistică ne anunţa că şomajul în rândul tinerilor a ajuns la un nivel istoric de 20,4%. Cum vom mai atrage tineri în sistemul de învăţământ şi în cercetare dacă Guvernul îi va trimite la plimbare până la „Sfântul Aşteaptă”? Cum vom reuşi să oprim exodul personalului medical, dacă angajările vor fi sistate? În ceea ce privește  tinerii performanţi în administraţia centrală, se  ştie că acolo performanţa este un cuvânt cu totul necunoscut… Și poate că singurul lucru bun, în context, este că nici cei pe care, eventual, îi recomandă  doar “vocea și talentul” nu vor mai ajunge funcționari.

Domnul Tudose susţine că măsura blocării angajărilor este necesară pentru că, în ultimii ani, s-au făcut prea multe angajări inutile la stat. Total de acord! Şi PNL a spus acest lucru! Inclusiv  presa a arătat că PSD şi-a angajat clientela prin toate instituţiile publice din România. Dar îi reamintesc domnului Tudose că, în ultimii ani, PSD a fost cel care a guvernat România, PSD este cel care a făcut sistemul birocratic tot mai stufos, iar tehnocrații, în naivitatea lor nu s-au atins de clientela PSD. Iar domnul Tudose ar trebui  să aibă grijă de ce angajaţi se leagă, pentru că Daddy Dragnea veghează și, cine știe cum, odată i se întâmplă și lui o moțiune, ca lui Grindeanu!  Pesediștii cuminți, ajunși șefi, nu lovesc nici măcar câini cu aparținători PSD, dar nu din pricină că iubesc animalele, ci pentru că nu se știe îniciodată cine se află  la capătul lanțului și se supără…

Tot domnul Tudose susţine că va face reformă în sectorul personalului bugetar. În ce constă această reformă? Niciun cuvânt! Nici vorbă despre standarde de cost în administraţie, despre reorganizare administrativă şi descentralizare reală, lucruri pe care românii le așteaptă de multă vreme… Din păcate, nu cred că domnul Tudose  știe aceste cuvinte, iar dacă le știe nu-i folosesc la nimic, în contextul  acesta de cârpeală bugetară care nu va rezista. Cum poate convinge domnul Tudose că vrea un aparat birocratic mai suplu, mai eficient, când domnia sa conduce unul dintre cele mai stufoase guverne din lume, cu 27 de miniştri plus un prim-ministru?! Cred că încerca să ne convingă, începând reforma nu „de la cap”, așa cum îl învață un proverb neaoș românesc că se curăță peștele, ci „de la coadă”.

Urmarea? Blocarea posturilor din sectorul public este primul pas către concedieri masive în acest sector. Și, din păcate, întotdeauna cei care pleacă acasă sunt profesioniștii cu competență şi fără pile la partid, în vreme ce clientela, bună doar la lipit afișe, lingușeală, atacuri mizerabile la contracandidații șefilor, rămâne mereu intangibilă! Scapă cine poate!

 

Eleonora-Carmen HĂRĂU

Senator PNL de Hunedoara

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *