Clădirile minei Petrila ar putea fi cumpărate de Consiliul Județean Hunedoara

Clădirile  minei Petrila ar putea fi cumpărate de Consiliul Județean Hunedoara. La un moment dat, Primăria Petrila a vrut să preia în administrare clădirile istorice ale fostei unități miniere, însă suma la care acestea au fost evaluate a fost mult prea mare pentru bugetul mult prea mic al localității. Astfel, soarta clădirilor a rămas incertă. Acum, Consiliul județean Hunedoara va analiza oportunitatea achiziționării de la SNIMVJ a obiectivelor de patrimoniu cultural de la fosta Mină Petrila și a terenurilor din perimetrul acestora.

Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara, a fost astăzi, pe teren la Petrila împreună cu șeful Serviciului Patrimoniu l din CJH și cu directorul MCDR Deva pentru a discuta cu conducerea SNIMVJ și cu reprezentanții administrației locale posibilitățile de a valorifica împreună aceste clădiri.

“Cert este că dacă vom prelua în proprietate aceste obiective, există posibilitatea de a face la Mina Petrila o secție a MCDR Deva care poate amenaja aici un Muzeu al Mineritului, așa cum există și posibilitatea ca unele clădiri să fie date în administrare Primăriei Petrila. În ceea ce privește suprafața de circa 16 hectare de teren cred că poate fi pusă la dispoziția investitorilor, pentru că el beneficiază de acces la tot ce înseamnă utilități (apă, canal, gaz, curent, drum de acces și chiar cale ferată). Am văzut care este situația, îi vom prezenta un raport președintelui Mircea Flaviu Bobora iar singura posibilitate legală pentru a le salva, în perspectivă imediată și de a le valorifica corespunzător, pe termen mediu și lung, prin accesarea de fonduri europene este cumpararea”, a declarat Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.

Clădirile minei Petrila sunt prinse într-un păienjeniș birocratic. Arhitecții vor să transforme clădirile minei în unități culturale. Numai că procedurile s-au împotmolit în birocrație. Clădirea a fost clasificată ca fiind obiectiv de patrimoniu.

 

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.