CNAS: Precizări pentru cetățenii români din Marea Britanie despre serviciile medicale în baza prevederilor legislaţiei naţionale din Regatul Unit

Cetăţenii români care s-au înregistrat în noul sistem de înregistrare britanic (EU Settlement Scheme – EUSS), vor avea acces, începând din 1 ianuarie 2021, la serviciile medicale în baza prevederilor legislaţiei naţionale din Regatul Unit, anunţă Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), care precizează că înregistrarea în sistemul EUSS poate fi făcută până la data de 30 iunie 2021, cu condiţia prezenţei pe teritoriul Regatului Unit înainte de data de 1 ianuarie 2021.

Perioada de tranziţie, pe care o parcurgem după  retragerea Regatului Unit  din Uniunea Europeană,  se va încheia la data de 31 decembrie 2020. Până la acea dată, cetăţenii români şi membrii lor de familie vor beneficia în Regatul Unit de acelaşi tratament care li se aplică în prezent tuturor cetăţenilor unui stat membru UE, respectiv legislaţia europeană privind libera circulaţie a persoanelor, pentru a putea locui, lucra sau studia în continuare în Regatul Unit. De asemenea, resortisanţii britanici şi membrii acestora de familie vor beneficia în România de acelaşi tratament care li se aplică cetăţenilor unui stat membru UE, conform drepturilor care decurg din legislaţia UE privind libera circulaţie a persoanelor”, transmite Casa Naţională a Asigurărilor de Snătate.

După finalizarea perioadei de tranziţie, începând cu data de 1 ianuarie 2021, cetăţenii români care s-au înregistrat în noul sistem de înregistrare britanic (EU Settlement Scheme – EUSS), vor avea acces, potrivit prevederilor din Acordul de retragere, la serviciile medicale pe teritoriul Regatului Unit, în baza prevederilor legislaţiei naţionale din Regatul Unit.

„Înregistrarea în sistemul EUSS poate fi făcută până la data de 30 iunie 2021, cu condiţia să vă fi aflat pe teritoriul Regatului Unit înainte de data de 1 ianuarie 2021”, precizează CNAS.

Asiguraţii români beneficiari ai Acordului de retragere vor avea acces la servicii medicale în baza prevederilor legislaţiei naţionale din Regatul Unit, precum şi în baza prevederilor europene de coordonare a sistemelor de securitate socială în vigoare.

„Astfel, dreptul asiguraţilor români de a accesa prestaţiile corespunzătoare sistemului de asigurări de sănătate pe teritoriul Regatului Unit va fi acordat pe întreaga perioadă în care aceştia se află într-un context transfrontalier România – Regatul Unit, context iniţiat anterior datei de 31 decembrie 2020, în condiţiile prevăzute în Acordul de retragere”, precizează CNAS.

Începând cu data de 1 ianuarie 2021, cetăţenii români care nu sunt beneficiari ai Acordului de retragere şi care se vor deplasa în Regatul Unit pentru mai mult de şase luni trebuie să plătească taxa de sănătate pentru imigraţie (IHS), care le va permite să acceseze asistenţă medicală în Regatul Unit prin National Health Service (NHS).

Conform prevederilor din Acordul de retragere, resortisanţii britanici care au dreptul la rezidenţă legală pe teritoriul României vor avea acces, după finalizarea perioadei de tranziţie, la servicii medicale pe teritoriul României, în baza prevederilor legislaţiei naţionale şi ale prevederilor europene de coordonare a sistemelor de securitate socială.

Asiguraţii britanici beneficiari ai Acordului de retragere vor avea dreptul să acceseze serviciile medicale corespunzătoare sistemului de asigurări sociale de sănătate din România, atât timp cât îndeplinesc condiţiile prevăzute în Acordul de retragere.

Pentru a veni în sprijinul persoanelor care intră sub incidenţa reglementărilor determinate de Brexit, CNAS a creat pe site-ul propriu o secţiune  specială, în care au fost postate informaţii referitoare la modul de accesare a sistemelor de sănătate din România şi Regatul Unit: http://www.cnas.ro/page/brexit.html

Informaţiile vor fi actualizate permanent, pe măsură ce se vor stabili  noi reguli, în urma negocierilor derulate în prezent între UE şi Regatul Unit.

De asemenea, persoanele care doresc informaţii suplimentare în domeniul asigurărilor de sănătate, în contextul Brexit,  pot adresa întrebări la adresa de e-mail brexit@casan.ro , pentru a primi răspunsul experţilor.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.