CODRUȚA SE ÎNTOARCE!

Eleonora Carmen HĂRĂU:

„România permite funcționarea, pe teritoriul său, a Parchetului European (#EPPO)!

Toate fraudele cu fonduri europene vor fi investigate, în România, de 15 procurori europeni delegați (dintre care 6 procurori au fost deja selectați), care își vor desfășura activitatea în București, Iași, Cluj și Timișoara, sub coordonarea procurorului șef-european Laura Codruța Kovesi, urmând indicațiile procurorului european însărcinat cu supravegherea (procuror european desemnat Cătălin Laurențiu Borcoman) și ale Camerei permanente din cadrul EPPO.

Procurorii europeni delegați vor fi susținuți în activitatea lor, administrativ și logistic, de o Structură de sprijin (20 posturi) din cadrul DNA, formată din ofițeri și agenți de poliție judiciară, specialiști, grefieri și șoferi. Procurorii europeni delegați #nu sunt coordonați în activitatea lor si nu se află sub controlul DNA, ei acționează independent, în interesul Uniunii și în numele Parchetului European, nu solicită și nu acceptă instructiuni de la persoane, state sau instituții din afara EPPO. Parchetul European răspunde direct în fața Parlamentului European, a Consiliului și a Comisiei pentru toate activitățile sale.

Senatorii #PNL au votat alături de USR-Plus și UDMR, legea care permite armonizarea legislației naționale cu Regulamentul #EPPO, pentru ca structura descentralizată a Parchetului European din România, formată din procurorii europeni delegați, să poată funcționa, adică să realizeze investigațiile, urmăririle penale și trimiterea în judecată a celor care fraudează fondurile UE, pentru recuperarea banilor furați cetățenilor români și comunităților noastre, ca beneficiari ai fondurilor UE pentru construirea de autostrăzi, spitale ori școli.

Votul senatorilor PSD a fost „împotriva” legii și împotriva operaționalizării Parchetului European. Persistă încă, în rândurile politicienilor și clienților politici ai PSD, o dorința puternică de a bloca anchetele penale pentru faptele de coruptie și de fraudare a fondurilor europene și de a împiedica astfel, recuperarea prejudiciilor de sute de milioane de euro.
Hoții au de ce se teme: după intrarea în vigoare a legii votate azi, toate cauzele penale având ca obiect infracțiuni de fraudare a fondurilor europene, inclusiv cele înregistrate anterior operaționalizării Parchetului European, vor fi aduse #deÎndată la cunoștința procurorilor europeni pentru a continua investigarea acestora, urmărirea penală și trimiterea în judecată a celor vinovați.

Proiectul de lege a fost adoptat tacit de către Camera Deputaților la 2 februarie 2021, iar Senatul este camera decizională.”

foto: Agerpres/EPA

Notă: postările de la rubrica „faceNEWS” sunt preluate ca atare, fără modificări, de pe paginile de facebook ale autorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.