COMBINAȚII MORTALE. Guvernarea României: operație la limită, pacientul în comă

De luni, încep consultările la Cotroceni pentru formarea unui nou guvern, după moțiunea de cenzură inițiată de PSD și trecută de USR. Negocierile se arată fără speranță, în condițiile în care PSD a dărâmat guvernul doar să-și facă imagine și nu vrea să guverneze în criză, PNL nu renunță, evident, la propriul lider, Florin Cîțu, iar USR insistă, hilar, în a dicta politica din interiorul PNL altfel își menține plecarea cu jucăriile în brațe.

O astfel de criză, dominată de orgolii, nu de interesul bunei guvernări, este dificil de rezolvat într-o manieră cinstită.

PNL, primul partid invitat la consultări, merge cu mesajul clar al susținerii pentru propriul președinte Florin Cîțu ca viitor prim-ministru. Dincolo de bolboroseala din mass-media angajată politic și rețelele de socializare, atitudinea PNL este cea firească: dacă nu l-ar susține pe Florin Cîțu, liberalii ar transmite mesajul public că și-ar fi ales prost președintele și că ar fi avut o guvernare proastă, ceea ce este inacceptabil, indiferent de presiuni.

PSD merge fluierând la consultările cu președintele Iohannis, pentru că nu are nicio miză practică în acest joc al formării noului guvern: indiferent cum se termină, social-democrații au marcat deja o victorie de imagine pe care nici măcar ei nu o visau, aceea de a da jos guvernul folosindu-i, umilitor, chiar pe cei care au guvernat, respectiv USR. Pentru PSD, guvernarea în criză e o piatră de moară de care nu au nevoie, astfel încât tot ce vor face e doar discurs electoral.

USR intră în negocieri cu aroganță, luându-l la discuții pe Stelian Ion, ministrul care a dus la ruperea coaliției la guvernare PNL-USR-UDMR. Această atitudine, corelată cu pretenția imposibil de acceptat ca PNL să-și declare indezirabil propriul președinte abia ales, sunt dovadă că USR nu mai are chef de guvernare, ci dorește să-și ocupe următorii doi ani cu campania electorală pentru alegerile din 2024, lăsând pe alții să-și rupă șansele electorale în fălcile crizelor economice și sanitare.

UDMR nu are probleme la aceste negocieri, acceptând dinainte orice formulă care l-ar menține în zona guvernării, PNL, PSD sau USR fiindu-le totuna.

În astfel de circumstanțe, cam toate variantele mai vizile de soluționare a crizei sunt, în fapt, mortale.

Un guvern PNL minoritar nu are șanse de supraviețuire decât cu susținerea „grațioasă” a PSD în Parlament, ceea ce e ușor sinucigaș din punct de vedere electoral, dar e mai bine decât moartea subită, cu o cădere în șuturi de la guvernare.

Un guvern cu coaliția PNL-USR-UDMR refăcută la limită, printr-un joc ciudat al compromisurilor care l-ar menține pe Cîțu premier cu peșcheșuri grase pentru useriști, va impune o guvernare chinuită, cu parteneri zburliți. Această combinație va „beneficia” de o imagine publică foarte proastă în beneficiul PSD care nu mai are decât de aruncat cu pietricele și așteptat alegerile pentru a prelua puterea fără efort.

Un guvern tehnocrat, așa cum par a dori PSD și AUR, reprezintă, considerăm noi, abia ultima soluție la acest joc al puterii. Acceptând această soluție, dreapta politică acceptă că a eșuat lamentabil în guvernare și că speranțele cetățeanului trebuie să-și caute alt orizont.

Dincolo de scenarii, rămâne adevărata problemă a României acestor zile: în plin val al epidemiei care a lovit din plin, în plină criză energetică europeană, cu o clasă politică pentru care interesele sunt personale și desprinse de interesul cetățeanului, este sau nu guvernabilă țara? Au sau nu politicienii români măcar mintea cea de pe urmă care să-i îndrume în a înțelege că, făcând praf țara, nu au nimic de câștigat, pentru că din praf nici măcar ce fura nu mai ai?

Vom trăi și vom vedea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *