Comisia Europeană anunţă că activează o procedură de soluţionare a unui conflict cu grupul farmaceutic suedezo-britanic AstraZeneca

Comisia Europeană (CE) a anunţat joi că urmează să declanşeze o procedură contractuală în vederea unei soluţionări a unui conflict cu laboratorul suedezo-britanic AstraZeneca, ale cărui livrări de vaccin împotriva covid-19 sunt cu mult inferioare nivelului prevăzut iniţial, relatează AFP.

„Intenţionăm să trimitem o scrisoare AstraZeneca, o scrisoare care ne va permite să angajăm un dialog cu întreprinderea în cadrul unui proces de soluţionare a conflictului”, a anunţat  un purtător de cuvânt al Comisiei.

„Această scrisoare se află în pregătire şi vom consulta, bineînţeles, statele membre (UE), pentru a o putea trimite rapid întreprinderii”, a adăugat el într-o conferinţă de presă.

Această procedură este prevăzută în contractele de furnizare de vaccin încheiate de către UE.

Fiecare parte are posibilitatea să trimită o scrisoare celeilalte părţi, pentru a o invita să participe la o procedură de soluţionare a unui conflict, o întâlnire care are loc după 20 de zile, între conducători executivi ai CE şi societăţii, a precizat alt purtător de cuvânt.

„Scopul este să se ajungă la o rezolvare a conflictului pe baza bună-credinţei, pentru a se proceda astfel încât conflictul să fie soluţionat în mod satisfăcător pentru toată lumea”, a precizat el.

Laboratorul suedezo-britanic AstraZeneca are obligaţia să livreze în al doilea trimestru 70 de milioane de doze de vaccin împotriva covid-19 – a cărei utilizare este suspendată în prezent în mai multe ţări -, cu mult mai puţine decât cele 180 de milioane angajate în contractul semnat cu UE.

În primul trimestru, UE ar fi primit în total 30 e milioane de doze de vaccin AstraZeneca-Oxford, în loc de 90 de milioane  câte s-a angajat să livreze acest grup farmaceutic suedezo-britanic.

 

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *