Comisia Europeană îşi îmbunătăţeşte prognoza referitoare la economia României

Comisia Europeană a revizuit din nou în creştere puternică prognoza privind evoluţia economiei româneşti în acest an. Potrivit noii estimări, economia României va creşte cu 7,4% în 2021 şi cu 4,9% anul viitor.

În primăvară, Comisia estima un avans de doar 5,1% pentru 2021, deşi prognoza fusese deja majorată substanţial faţă de cea din iarnă, de 3,8%.

Prin urmare, România ar urma să aibă cea mai mare creştere economică din UE în 2021, scrie profit.ro.

„Majorarea prognozei de creştere este pusă pe seama evoluţiei peste aşteptări din primul trimestru. Produsul Intern Brut (PIB) a crescut, în primele 3 luni, cu 2,8% în ritm trimestrial, susţinut mai ales de investiţii şi consumul privat. „Încrederea companiilor şi a consumatorilor a rămas puternică până acum. Consumul privat ar urma să rămână robust, susţinut de ridicarea restricţiilor, în special în sectoarele puternic lovite de pandemie ca arte, divertisment, restaurante şi hoteluri, precum şi de creşterea destul de puternică salariilor în primele luni din an. Investiţiile ar urma să rămână consistente, susţinute atât de sectorul public, cât şi de cel privat. Creşterea susţinută a comenzilor sugerează o creştere a activităţii industriale în lunile următoare”, precizează CE, în comunicatul de presă.

Economia României a pierdut anul trecut 3,9%, o scădere moderată în raport cu restul ţărilor. Inflaţia anuală ar urma să se situeze la 3,2% comparativ cu 3,9% în prognoza anterioară).

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.