O comisia specială vă modifica legiile securităţii naţionale

Comisia specială care se va ocupa de modificarea legilor securităţii naţionale se întruneşte marţi în prima şedinţă, pentru a fi aleşi preşedintele, vicepreşedinţii şi pentru a fi stabilit regulamentul de funcţionare. PSD va avea opt membri în comisie, PNL va avea trei membri, în timp ce ALDE, USR, PMP şi UDMR vor avea câte un reprezentant.

Comisia care va modifica legile securităţii naţionale are următoarele obiective: analizarea cadrului normativ actual, elaborarea propunerilor de modificare, corelare şi sistematizare a textelor legislative care reglementază materia, elaborarea unor proiecte de acte normative în domeniile analizate, centralizarea, în vederea examinării, a iniţiativelor legislative care au incidenţă în materia securităţii naţionale, aflate în procedura celor două Camere ale Parlamentului.

De asemenea, “comisia poate avea rol de iniţiator al propunerilor legislative în domeniul securităţii naţionale, organizează dezbaterile asupra acestora şi întocmeşte rapoartele pe care le va înainta celor două Camere ale Parlamentului pentru dezbatere şi adoptare”.

În hotărârea de înfiinţare a comisiei speciale se mai menţionează că şedinţele sunt, de regulă, publice, iar comisia va funcţiona pe o perioadă de şase luni de la data înfiinţării, cu posibilitatea ca Birourile permanente reunite să ceară prelungirea termenului, la solicitarea motivată a preşedintelui de comisie.

PSD va avea opt membri în comisie, PNL va avea trei membri, în timp ce ALDE, USR, PMP şi UDMR vor avea câte un reprezentant.

Preşedintele comisiei va fi, potrivit unor surse, deputatul PSD Gabriel Vlase, iar PSD va fi reprezentat şi de senatorii Claudiu Manda, Adrian Ţuţuianu, Viorel Sălan şi de deputatul Gheorghe Căprar. PNL va fi reprezentat de senatorul Ioan Chirteş şi de deputaţii Ovidiu Raeţchi şi Răzvan Prişcă. USR va fi reprezentat de deputatul Claudiu Prisnel, UDMR de deputatul Csoma Bodond, în timp ce ALDE îl are reprezentant pe deputatul Gheorghe Cucşa, PMP, pe deputatul Mircea Sămărtinean, iar grupul minorităţilor, pe Ibram Iusein.

Plenul reunit al Parlamentului a votat, miercuri, cu 208 voturi „pentru”, 92 de voturi „împotrivă” şi trei abţineri, înfiinţarea Comisei speciale care să modifice legile privind securitatea naţională. PNL a anunţat că va contesta la Curtea Constituţională înfiinţarea acestei comisii, afirmând că este “un paravan pentru obsesia bolnavă a liderilor PSD-ALDE de a decapita serviciile de informaţii şi de a acapara statul de către persoane cu comportament interlop”.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la Parlament, întrebat despre decizia majorităţii parlamentare de a înfiinţa o Comisie specială care să modifice legile securităţii naţionale, că este important ca acest demers să fie făcut în colaborare cu Preşedinţia, cu CSAT, cu Guvernul, Armata şi serviciile secrete.

În acest context, Iohannis a spus că există două scenarii – unul „prost”, în care PSD este dornic să ocupe toate instituţiile statului, “să le acapareze, să forţeze schimbări ale legislaţiei în domeniul securităţii naţionale, în sensul unui control politic, fără să colaboreze cu Preşedinţia, CSAT, Armata, serviciile”, iar al doilea scenariu, pe care şi-l doreşte, ar fi acela în care Coaliţia PSD-ALDE cooperează cu toate instituţiile din domeniu.

Întrebat dacă Administraţia pezidenţială a fost contactată în legătură cu înfiinţarea acestei comisii, Iohannis a spus că până acum nu a fost nimeni contactat: „Bănuiesc că după ce se înfiinţează comisia specială, se vor apuca să îşi noteze care sunt partenerii importanţi în aceste discuţii”.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *