Concedii de LUX, sub acoperirea „cursurilor de perfecționare”, pentru angajații Primăriei Orăștie

Cu salariile proaspăt rotunjite, unii funcționari din Primăria Orăștie au sărit cu gândul direct la concediu. Nu orice tip de concediu, ci unul de lux, plătit tot din taxele și impozitele orăștienilor, la fel ca recentele majorări de salarii.

Dacă n-ar fi adevărat, am crede că e un scenariu de film prost, însă nu întâmplător s-a inventat zicala ”viața bate filmul”. Și-l bate! În Primăria Orăștie s-au alocat anul acesta 41.500 lei pentru concediile unor funcționari. În continuare le vom numi ”concedii, vacanțe, etc”, chiar dacă reprezentanți ai Primăriei se vor apăra numindu-le ”cursuri de perfecționare”.

Primarul municipiului Orăștie, Ovidiu Laurențiu Bălan, a inventat sau a preluat o practică pe care o susține anual în timpul sezonului estival. Unii angajați ai Primăriei sunt trimiși prin rotație, o dată la doi-trei ani, la cursuri de perfecționare. Nimic anormal până acum, însă dacă identificăm locația, detaliile și costurile acestor cursuri, vom consemna că acestea reprezintă concedii de lux, sub acoperire, pe care puțini orăștieni, plătitori onești de taxe și impozite, și le-ar putea permite.

Cursuri de perfecționare, în cele mai scumpe stațiuni de pe litoral

Sub umbrela cursurilor de perfecționare, angajații Primăriei beneficiază de un sejur de aproximativ o săptămână, pe litoralul românesc, în cele mai scumpe stațiuni ale sale. Aceștia beneficiază de cazare și masă la hoteluri de trei sau patru stele, plus decontul carburantului în cuantum de 550 lei/persoană. Astfel se face că prețul cursurilor propriu-zise să fie de 800 de lei (sumă rezonabilă), iar serviciile hoteliere să coste de cel puțin cinci ori mai mult (aprox 4000 de lei/cursant, sau mai mult). Oferta include posibilitatea de a pleca la mare însoțit/ă, iar astfel se ivește oportunitatea perfectă de a pleca într-o vacanță gratuită alături de partener/ă. Vacanța e gratuită doar pentru beneficiari, se înțelege, pentru că de plătit plătesc locuitorii Orăștiei, care au rămas acasă.

Sume fabuloase, plătite din bani publici, pentru un sejur complet

Și anul acesta câțiva angajați ai Primăriei, dacă nu au plecat deja, așteaptă în aceste zile, cu nerăbdare, plecarea la mare pentru perfecționare (și pentru bronzat). Cum precizam în rândurile de mai sus, 41.500 lei au fost incluși anul acesta în Planul Anual de Achiziții cu mențiunea ”Cursuri de perfecționare”, prin HCL nr. 129, din 29.06.2017. Deocamdată nu cunoaștem numele și numărul funcționarilor care vor beneficia anul acesta de vacanța gratuită, însă dacă se consideră a fi relevante, facem un apel public primarului Ovidiu Bălan, sau viceprimarului Alin Țambă, de a ne comunica lista beneficiarilor și costurile aferente acestor deplasări, pentru fiecare persoană, în acest an și de ce nu și pentru anii precedenți. Preventiv, în cazul în care mai marii orașului nu sar în față, așa cum sar la poze pe la inaugurări, facem acum publice valorile costurilor hoteliere plătite în anul 2015.

De exemplu, Primăria Orăștie a plătit în 2015:

– prin O.P. 937, din 08.07.2015, suma de 7.980 lei către LECTOFORM CONSULTING, reprezentând ”Servicii hoteliere complete, perioada 20-26.07.2015”

-prin O.P. 946, din 10.07.2015, suma de 2.660 lei către ADMINPEDIA SRL, reprezentând ”Servicii hoteliere, curs perfecționare, perioada 26.07-02.08.2015, MAMAIA ”

-prin O.P. 953, din 15.07.2015, suma de 7.980 lei către LECTOFORM CONSULTING, reprezentând ”Servicii hoteliere curs perf. 27.07-02.08.2015”

-prin O.P. 580, din 16.07.2015, suma de 1.650 pentru ”Combustibil deplasare Mamaia curs perfecționare”

550 lei, pentru ”Combustibil deplasare Neptun, curs perfecționare”

7.980 lei, pentru ”Servicii hoteliere curs perfecționare 10-16.08.2015”

11.970 lei, pentru ”Servicii hoteliere curs perfecționare 03-09.08.2015”

1.100 lei, pentru ”Combustibil deplasare curs Mamaia”

3.990 lei, pentru ”Servicii hoteliere curs perfecționare, Mamaia, perioada 03-09.08.2015”

1.650 lei, pentru ”Combustibil deplasare Mamaia curs perfecționare”

7.200 lei, pentru ”Taxă curs perfecționare 9 persoane”

Vă invităm să faceți dumneavoastră adunarea și apoi împărțirea, pentru a afla cu câți bani a contribuit fiecare cetățean al Orăștiei la perfecționarea minților și bronzarea pulpelor angajaților Primăriei.

Toate aceste sume s-au plătit de către Primăria Orăștie în 2015, pentru vacanța unor angajați, la fel cum se vor plăti și anul acesta. Se pune întrebarea, morală și de bun simț, dacă acesta este singurul mod prin care funcționarii Primăriei se pot perfecționa? Cu siguranță există și alte modalități mult mai ieftine și poate mai eficiente, cum ar fi firme sau asociații care să efectueze aceste cursuri la sediul instituției, însă aceste alte modalități nu oferă concedii la mare, cu bani mulți, la care simplii plătitori de taxe și impozite ai orașului pot doar să viseze.

Astfel de abordări ale conducerii Primăriei nu fac decât să sfideze o comunitate oricum adusă la limita sărăciei, cu locuri de muncă prost plătite (cu excepția celor din Primărie – care au avut parte, recent, de o creștere spectaculoasă a salariilor), cu venituri care nu pot asigura confortul unui concediu pe malul mării, nici măcar la jumătatea valorii acestor cursuri de perfecționare.

 

Adrian MAFTEI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *