CONFLICTUL OANCEA – CEH, NIVELUL URMĂTOR: Primarul Devei i-a scris Ministrului Energiei

Așa cum anunța și într-o declarație în exclusivitate pentru REPLICA – INFO HD, dată ieri (vezi integral declarația mai jos), primarul municipiului Deva, Florin Oancea nu s-a oprit la solicitarea publică de demisie a conducerii Complexului Energetic Hunedoara (CEH). El a trimis ministrului Energiei, Virgil Popescu, o scrisoare oficială prin care cere sprijinul pentru dirijarea producției de cărbune din Valea Jiului către Termocentrala Mintia.

Declarația integrală a primarului Devei, Florin Onacea:

 

Iată scrisoarea primarului Florin Oancea trimisă ministrului Energiei.

 

Către

Ministerul Energiei

Domnului Ministru al Energiei, Virgil Popescu

Domnule Ministru,

Doresc să vă aduc la cunoștință situația deosebită cu care peste 22.000 de cetățeni ai Devei se confruntă: lipsa încălzirii și apei calde din apartamentele, creșele, grădinițele, școlile și instituțiile racordate la sistemul centralizat de distribuire a energiei termice.

Energia termică în sistemul centralizat este (era) asigurată de Termocentrala Mintia.

În luna februarie a.c., Termocentrala Mintia a funcționat doar 18 zile din 28 iar din data de 4 martie a.c. până în prezent, Termocentrala Mintia nu mai funcționează, din lipsă de cărbune.

După încetarea grevei minerilor din Valea Jiului și reluarea extracției de huilă, conducerea Complexului Energetic Hunedoara a luat decizia discreționară de a direcționa întreaga cantitate de cărbune extrasă zilnic spre Termocentrala Paroșeni, lăsând, astfel, Termocentrala Mintia fără niciun gram de cărbune și, în consecință, mai mult de o treime dintre locuitorii Devei fără încălzire și apă caldă, în condițiile în care temperaturile au coborât, frecvent, sub 0 grade C.

Creșele, grădinițele și școlile au fost închise (elevii desfășoară cursurile doar online) iar în apartamente este frig.

Menționez că Termocentrala Paroșeni nu produce agent termic secundar, ci doar energie electrică, deci confortul termic al locuitorilor Văii Jiului nu depinde de funcționarea Termocentralei Paroșeni. Pe când căldura devenilor racordați la sistemul centralizat depinde total de funcționarea Termocentralei Mintia.

De aceea vă rog, domnule Ministru, să dispuneți conducerii Complexului Energetic Hunedoara direcționarea întregii cantități de huilă extrasă zilnic din Valea Jiului către Termocentrala Mintia, pentru ca aceasta să își poată relua funcționarea.

Vă rog să ne ajutați să trecem peste această perioadă dificilă în care, pe lângă frigul din apartamente, lipsa apei calde în condiții de pandemie ne-a adus într-o situație inacceptabilă.

Vă mulțumesc pentru înțelegere!

Noi, devenii, așteptăm răspunsul dumneavoastră favorabil.

Cu deosebită stimă,

Nicolae-Florin Oancea

Primarul Municipiului Deva

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *